Recept Mediterraan

Krokante geplette aardappels

Beeld colourbox

Zout en water zijn het geheim van dit bijzondere aardappelgerecht. Ik kwam het tegen in het november-/ decembernummer van het kooktijdschrift Milk Street. De auteur ontdekte deze aardappels in een café in Parijs. Ik denk dat het gaat om een variatie op een specialiteit van de Canarische eilanden, 'patatas arrugadas'. Je maakt het door kleine aardappels te koken in flink gezouten water, een techniek die het aardappelkruim zacht en boterig maakt en de schil licht rimpelig en zilt. Vervolgens plet je de nog warme aardappels, zó dat het kruim hier en daar zichtbaar wordt maar de aardappel nog wel samenhangt in de schil. De aldus geplette aardappels kun je bakken in de koekenpan of in de oven. Hier geef ik de ovenmethode, die minder vet is en makkelijker omdat je alle aardappels tegelijk kunt roosteren. 'mojo picon' heet de traditionele rode pepersaus die tot slot over de aardappels wordt gegoten. Ik heb er m'n eigen draai aan gegeven. Geef dit bijvoorbeeld als tapa of als bijgerecht.

Ingrediënten voor 4 à 5 porties:

ca. 750 g kleine nieuwe aardappels

extra vierge olijfolie

125 g grof zout

3 teentjes knoflook, gepeld

1 verse rode peper

1 bosuitje in ringen

60 ml vers citroensap

1/2 tl gemalen komijn

3 el koriander, grof gehakt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 225 graden, en vet de bakplaat licht in met olijfolie. Doe de aardappels met het zout en 2 tenen knoflook in een pan, giet er zo veel water bij dat ze 6 à 7 cm onder staan, en kook ze in 15 à 20 minuten gaar. Neem de aardappels uit de pan en laat ze drogen op een schone theedoek (ca. 10 minuten). Leg de aardappels op de bakplaat, en plet ze één voor één met de bodem van een glas, tot ze iets openbreken maar intact blijven. Bestrijk de aardappels met ca. 3 el olijfolie. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de aardappels in ca. 35 minuten krokant en goudbruin; keer ze tussentijds niet, maar controleer wel of ze niet te donker kleuren.

Maak intussen de dressing: verwijder zaad en zaadlijsten van het pepertje en snijd de peper in kleine stukjes. Doe peperstukjes en bosui in een kom, en pers er 1 teen knoflook boven uit. Roer het citroensap, de komijn en 2 el olie erdoor. Neem de aardappels met een spatel uit de oven en doe ze in een schaal. Giet de dressing erover en bestrooi met de koriander.

Meteen opdienen. Dit is overal lekker bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden