null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Kousenband met garnalen

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Toen ik vorige week hoorde dat het kabinet overweegt alle covidmaatregelen af te schaffen, dwaalden mijn gedachten af naar twee jaar geleden. Toen Nederland de eerste keer in lockdown ging, waren wij in Suriname voor vakantie, familiebezoek en inspiratie voor mijn kookboek. Gelukkig was de eerste helft van ons verblijf in Paramaribo de lockdown nog ver weg. Dat gaf mij de gelegenheid om volop markten te bezoeken.

Voor elke kok zijn de markten in Paramaribo een waar paradijs: volop groenten en fruit, kruiden en drankjes voor allerlei rituelen. Ook voor mij zit er altijd wel weer iets tussen wat ik nog niet kende. Als een kind zo blij neem ik de mij onbekende schat mee naar huis, waar mijn tante en moeder zonder enige verbazing benoemen wat ik gekocht heb. Lang tijd om daar teleurgesteld over te zijn, heb ik niet want ik zie vrijwel direct de lekkerbek-ogen van beide zussen: ze hebben wel wat ideeën over hoe deze groente klaar te maken.

Een van de bekendste groenten uit Suriname is kousenband. Max Woiski Jr. bezong de groenten in zijn lied Rijst met Kousenband. Voor wie het niet kent, de hele zin is: O Nederland, geef me rijst met kousenband. In de tijd dat Woiski dit nummer opnam, was kousenband niet verkrijgbaar in Nederland. Het waren familieleden die de groenten meenamen.

Kousenband is een lange peul van een klimplant. De smaak is vergelijkbaar met een sperzieboon, maar dan pittiger. Als u kousenband koopt, moet deze stevig aanvoelen en egaal groen zijn. Heeft de kousenband vlekjes of is hij slap, dan is deze oud, taai en niet lekker.

Vraag ernaar bij uw groenteboer want vernieuwing van zijn assortiment, begint bij de behoefte van zijn klant. Bij de toko en in supermarkten is kousenband vers en diepgevroren verkrijgbaar. Als u die laatste gebruikt, overgiet dan de bevroren kousenband met kokend water. Daarna kunt u het – ongesneden – in het gerecht gebruiken. Van verse kousenband verwijdert u de uiteinden, waarna u de lange peul in heel kleine stukjes snijdt. Bijna zo klein dat ze op doperwtjes lijken.

Ingrediënten voor 4 personen

• 250 gram garnalen, rauw, darm verwijderd en zonder staart, ontdooid
• 2 eetlepels zonnebloem olie
• 1 theelepel gember, geraspt
• 3 sjalotten, gesnipperd
• 3 tenen knoflook, uitgeperst
• 500 gram kousenband of sperziebonen, schoongemaakt en zeer fijn gesneden
• 150 milliliter water
• zout en peper
• 1 bouillonblokje (optioneel)

Bereiding

Dep de garnalen droog. Verhit een eetlepel olie en roerbak de garnalen met de gember een paar seconden totdat ze roze kleuren. Haal de garnalen uit de pan en veeg de pan schoon.

Doe de andere eetlepel olie in de pan en fruit de sjalotjes en knoflook glazig. Voeg de kousenband toe en roerbak 5 minuten. Blus af met het water en roerbak onder regelmatig roeren de kousenband (15 min). Breng op smaak met zout en peper en eventueel het bouillonblokje. Voeg de garnalen en gember toe en roerbak nog een minuut. Dien op met gekookte rijst, noedels of eet het op een wit puntje.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden