null Beeld
Beeld

Koken metJanine en Annemieke Jansen

Kokos?! Een romige soep zonder room

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

We beginnen met een opfrissertje. Er zijn goede vetten en er zijn slechte vetten. De goede, gezonde, dat zijn de onverzadigde vetten: van plantaardige komaf, zoals in olijfolie, of dierlijke, waarvan vissen de grootste bron vormen. De verzadigde vetten tref je vooral aan in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Die kunnen we beter met mate tot ons nemen. Ze zijn niet zo best voor het hart, de bloedvaten en andere vitale organen. Vreemd genoeg is er één plantaardig product dat grossiert in verzadigd vet: kokos. Best jammer, want kokos en alle afgeleide producten daarvan, waaronder kokosolie – er bestaat zelfs extra vergine kokosolie, die trouwens ook extra duur is – en kokosmelk zijn natuurlijk uitermate aantrekkelijk voor vegetariërs en veganisten. De geraffineerde variant heeft ook nog eens een redelijk hoog rookpunt, en wordt daarom als ‘gezond alternatief’ voor frituurvet aangeprezen, vooral door de natuurwinkels, maar niet door ons, laat dat duidelijk zijn. Wij gebruiken liever rijstolie; het walmpunt is hoger en de vetten gezonder.

Hoewel het verzadigde kokosvet maar een ietsiepietsie gezonder schijnt te zijn dan de dierlijke varianten kreeg kokos een paar jaar geleden opeens het imago van superfood. Er ontstond een complete kokoshype! Hier en daar verrezen zelfs complete winkels die uitsluitend kokosproducten verkochten. Welnu, het mag duidelijk zijn dat wij van Jansen & Jansen die hype links hebben laten liggen. We gaan nog iets verder en willen u zelfs waarschuwen: gebruik kokosolie met mate of helemaal niet! Zolang de wetenschap niet onomstotelijk heeft aangetoond dat kokosvet niet veel kwaad kan, houden wij een voet op de rem.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we het nooit gebruiken. In onze zalige Thaise soep van deze week zit kokosmelk. Hij is in een mum van tijd klaar, bijzonder praktisch voor doordeweeks en ondanks dat kokosspul gezond zat. De paksoi zorgt voor voldoende bite. Vandaag maken we hem met vis, maar in plaats van de witte vis kunt u ook heel goed kip gebruiken. Garnalen horen er sowieso in.

Ingrediënten voor 2 personen

• 750 ml water
• 1/2 visbouillonblokje
• 3 cm verse gemberwortel
• 3 cm verse laos (kan ook zonder hoor)
• 2 stengels sereh
• 1 dun worteltje (geen winterpeen)
• 200 g kabeljauw (of andere witte vis)
• 100 g shiitakes
• 4 lente-uitjes
• 1 blikje kokosmelk (200 ml)
• sesamolie
• 8 grote garnalen
• paksoi naar believen
• scheutje Japanse lo-salt sojasaus, vis- of oestersaus
• limoen
• verse koriander

Bereiding

Zet het water op en los het halve visbouillonblokje erin op. Snij de gember en de laos in schijfjes en voeg ze toe aan de bouillon. Kerf de serehstengels overlangs in, zodat het materiaal aan elkaar blijft zitten, dan kunt u ze er later gemakkelijk uit vissen. Kook ze ook mee; laat een kwartiertje pruttelen. Haal er alles wat u niet wilt eten uit. Snij het worteltje in schijfjes en kook die even in de bouillon. Na een minuut of 5 kunt u de kabeljauw toevoegen. Scheur de shiitakes in stukjes en voeg die ook toe. Snipper de lente-uitjes en doe ze ook bij de bouillon. Inmiddels zal de kabeljauw wel zo’n beetje gaar zijn. Voeg dan het blikje kokosmelk toe. Bak in een koekenpan de garnalen krokant in een scheutje sesamolie. Snij de paksoi in schijfjes en bak die mee. Hevel nu alles over naar de pan met soep. Proef even en breng op smaak met soja-, vis- of oestersaus. Wat u maar in huis hebt. Veel van deze attributen zijn heel zout, dus handle with care. Wij breken hierbij graag een lans voor zoutarme versies van sojasaus. Voeg er ten slotte een flinke scheut limoensap aan toe en dien de soep op met verse koriander.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden