null Beeld
Beeld

KokenCharlotte Kleyn

Kokkels in een biertje met een biertje

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze uit in haar keuken.

In vroegere gouden tijden, toen de cafés en terrassen nog open waren, leek het een standaard-ritueel: de ober brengt een glas bier en een glas wijn naar een tafeltje waaraan een man en een vrouw zitten, en zet het biertje voor zijn neus en de wijn voor de hare neer. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar meestal heeft de ober gelijk.

Laatst vroeg iemand me of je dit verschil historisch kunt verklaren. Mijn antwoord was ‘nee’: eeuwenlang werd de drankkeuze in Europa vooral bepaald door waar iemand zich bevond. In wijn producerende landen in het zuiden dronk iedereen wijn, hier in het noorden konden alleen rijken zich die geïmporteerde drank veroorloven. De rest, jong, oud, man, vrouw, dronk bier. Stout (zoals Guinness) werd tot in de 20ste eeuw zelfs aanbevolen aan zwangere vrouwen en jonge moeders. Eeuwenlang was ook het bierbrouwen domein van vrouwen, die dat thuis deden. Pas toen het brouwen geprofessionaliseerd raakte, werd het een mannenaangelegenheid. Nog steeds is het gros van de biermakers man, al heb je uitzonderingen, zoals ‘Gebrouwen door Vrouwen’ van de zussen De Heij.

Ook in de nieuwste bierpodcast, Fuck wijn, zijn mannen aan het woord. De vaste presentatoren, brouwer Ronald van de Streek en schrijver en bierliefhebber Ronald Giphart, praten je bij over bierstijlen, bierjargon en bierweetjes. Elke aflevering nodigen ze een gast uit, in de derde ook een vrouw, en staat er een bierstijl centraal; ze proeven een klassieker en een nieuwe versie. Luisteraars kunnen een bijpassend bierpakket bestellen. En dus stond ik een avond te luisteren naar de origine en karakteristieken van ‘saison’, met een flesje Saison Dupont en Mannenliefde van brouwerij Oedipus voor me. Die laatste saison is gebrouwen met citroengras en sichuanpeper. Dat inspireerde me tot deze kokkels (net zo lekker als de Italiaanse vongole, maar uit eigen land en een stuk betaalbaarder), lekker met een biertje erin én erbij. Voor mannen en vrouwen en iedereen ertussenin.

Ingrediënten

• 1 kilo kokkels of vongole (viswinkel)
• stukje gember (4 centimeter)
• 3 knoflooktenen
• 3 citroengras
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• ½ theelepel gemalen Sichuan peper (grote supermarkt of toko) of chilivlokken
• 150 milliliter saison-bier

Bereiding

Doe de kokkels in een kom met koud, flink gezouten water en laat een kwartiertje staan. Spoel ze goed af met meer gezouten water en herhaal het hele proces (dit is om zand te verwijderen). Gooi open schelpjes weg.

Schil de gember en snijd hem in dunne plakjes. Hak de knoflook fijn. Plet het citroengras met een deegroller of iets anders hards en snijd in grote stukken.

Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak er de gember, knoflook, citroengras en peper 2 minuten in tot ze beginnen te geuren. Voeg de schelpjes en het bier toe, schep even om en leg een deksel op de pan. Kook op middelhoog vuur gedurende 2 minuten. Kijk of de schelpjes allemaal open zijn, geef ze anders nog een minuutje.

Lekker met pandanrijst.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden