null Beeld Mark van der Zouw
Beeld Mark van der Zouw

KokenTopkip

Koken voor super multitask moms

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Dinsdagavond is bij mij de meest hectische avond van de week. De hele dag werken, kinderen om vijf uur bij vriend of vriendin wegplukken, naar huis ­– ai, die kidneybonen had ik niet op moeten laten staan! – dochter in voetbalkleding hijsen, mezelf in een hardlooptenue wurmen, meefietsvoetbalvriendin ophalen en hup: naar de club. Klein rondje lopen in de polder en als een razende terug naar huis.

Daar staat inmiddels de gitaarleraar voor de deur. Ben ik nou zo laat of is hij nou zo vroeg? Snel naar binnen, kopje koffie voor de leraar en ik naar de keuken. Terwijl ­– nee, omdát – mijn zoon zijn gitaar stemt, kom ik tot rust. Op de zoekende klanken, waar langzaam de melodie van een populair nummer in te herkennen is, dek ik de tafel.

Koken kost niet veel moeite, want deze super multitask mom had gisteravond de kip al in de marinade gezet. Dat geeft me precies tot het einde van de gitaarles de tijd om op m’n gemak tortilla’s op te warmen, maiskolven te koken en kip te bakken. Dag gitaarleraar, tot volgende week; ja, ik maak het geld meteen over.

Om kwart over acht sharp zitten we met z’n drieën aan tafel. Dochter not amused, want dinsdag is eigenlijk pizzadag. Maar mijn zoon is very amused. Want alles wat je zelf mag vullen en oprollen vindt hij fantastisch. Bij de eerste hap van zijn tortilla kijkt hij me vrolijk aan en roept: topkip mam! Geen moeder die het dan nog heeft over een volle mond. En geen zus die dan nog halsstarrig weigert te eten.

Topkip

• 800 g kippendijfilet, in smalle repen
• 1 tl zout
• 6 el dikke volle yoghurt
• 1 ui, geraspt
• 2 tenen knoflook, geraspt
• 1 tl gedroogde oregano
• 1 tl gerookt paprikapoeder
• 1/2 tl komijnpoeder
• 1/2 tl korianderpoeder
• 1/2 tl kaneel
• 1/2 sinaasappel, uitgeperst
• scheut olijfolie
• bosje verse koriander, gehakt

Bereiding

Marineer de kip de avond ervoor of uiterlijk de ochtend voor je ’m gaat eten. Doe de kipreepjes in een afsluitbare plastic bak of zak. Bestrooi met zout en schep door om het zout goed te verdelen. Voeg de yoghurt, geraspte ui en knoflook toe, alle kruiden en het sinaasappelsap. Meng alles goed door elkaar. Sluit de bak of zak en zet in de ijskast.

Haal de kip een half uurtje voor je ’m gaat klaarmaken uit de ijskast. Verhit de olijfolie in een koekenpan en laat goed heet worden. Voeg de kip toe en bak al roerend gaar. Garneer met verse koriander. Lekker op een zachte bloemtortilla met een klodder zure room en een scheut pittige salsa. Serveer er gekookte maiskolven bij.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden