ReceptCharlotte Kleyn
Koek met gezouten roomkaramel en rozemarijn
Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.
Twee jaar geleden won ze nét niet het Eurovisiesongfestival met het prachtige lied Voilà, inmiddels toert de Franse Barbara Pravi heel Europa door. In het Concertgebouw in Amsterdam hoorde ik haar onlangs de sterren van de hemel zingen. Ze was tussendoor nog grappig en charmant ook, en had een hele rits Nederlandse woorden uit haar hoofd geleerd – regendruppels was zelfs haar lievelingswoord geworden. Een topavond dus, ware het niet dat ik me groen en geel ergerde aan iedereen die het uitzicht op het podium blokkeerde door continu foto’s en video’s te nemen, om die tijdens het concert al uitgebreid te instagrammen en whatsappen. Weg magie.
Wel grappig: voor het concert begon, zag ik een man filmpjes van de Parijse patissier Cédric Grolet op zijn telefoon kijken. De video’s waarin Grolet crèmes, deeg, glazuur en compotes van vruchten maakt en die boetseert tot ware kunstwerken, zijn razend populair. Er staan inmiddels lange rijen voor zijn winkel in Parijs, en er zijn een aantal copycats opgestaan, die met eenzelfde intense blik en met dezelfde immense mengkommen, weegschalen en spatels prachtige kunststukken fabriceren.
Al die filmpjes zijn duidelijk enkel om je aan te vergapen, want geen thuisbakker krijgt zulke taarten zelf voor elkaar. Ik althans niet, maar ik ben dan ook een vrij belabberde bakker. Deze koek met karamel en rozemarijn – misschien wel net zo lekker als Grollets creaties – lukt wél altijd. Luister tijdens het maken naar Barbara Pravi.
Ingrediënten voor een grote koek
• 175 gram bloem
• 115 gram boter op koelkasttemperatuur, in blokjes
• 35 gram bruine basterdsuiker
• 1 ei
• 1 flinke tak verse rozemarijn, naaldjes fijngesneden
• 50 gram kristalsuiker
• 2 eetlepels slagroom
• 2 eetlepels boter
• paar korreltjes fleur-de-sel (grofzout)
Bereiding
Kneed de bloem, boter, basterdsuiker, het ei en een snuf zout in een kom. Het zal wat plakkerig blijven. Voeg op het laatst de rozemarijn toe en kneed goed door. Pak in zilverfolie en zet 20 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een stuk bakpapier in een kleine taart- of ovenschaal of bakplaat. Verdeel het deeg over de vorm (of leg in een cirkel op de bakplaat) en druk plat. Laat aan de randen een stukje deeg opstaan. Bak 20-30 minuten in de oven tot de koek mooi bruin is.
Begin de laatste tien minuten aan de karamel: doe de kristalsuiker met 2 eetlepels water in een pannetje en laat smelten. Roer niet, maar wacht tot de karamel bruin begint te kleuren. Draai dan het vuur uit. Voeg de slagroom en boter toe en roer flink tot u een gladde saus heeft. Voeg het zout toe en verdeel snel over de nog warme koek.
Zet een uur in de koelkast voor het serveren.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.