null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Knolselderij cupcakejes

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Het is alweer vier jaar geleden dat ik meedeed aan het NK erwtensoep in Zuidschermer. Elk jaar organiseert knolselderijboer Ted in zijn schuur een groots festijn: er zijn strijdlustige koks die naar twee prijzen dingen: de beste snert en het lekkerste bijgerecht met knolselderij. In het midden van de schuur staan de koks opgesteld die hun erwtensoep vanaf 10:00 uur mogen bereiden. Aan de buitenranden staan allerlei marktkraampjes met lokale producten.

Ik deed dat jaar voor de tweede keer mee: de eerste keer had ik geen idee wat ik mocht verwachten. Het niveau was ongekend hoog. Dat gold die tweede keer ook voor de jury waarin onder andere Yvette van Boven en Martin van Bourgonje en souschef Marco Helsloot van Restaurant Merlet zitting hadden. In de categorie ‘erwtensoep’ behaalden we de tweede plek, in de categorie ‘lekkerste bijgerecht’ de hoofdprijs. En wat voor hoofdprijs: een diner voor twee in Merlet.

We hebben er een mooie dag van gemaakt: met de trein naar Schoorl, daar op gehuurde fietsen heerlijk de omgeving verkend om aan het begin van de avond op slippers het restaurant binnen te stappen. Dat voelde wat ongemakkelijk, al waren wij erop voorbereid ons in het hotel van Merlet op te frissen en te kleden voor een gastronomische avond. Dat alles hadden we te danken aan mijn knolselderijcakejes met gember. Hier het recept. Het is voldoende voor 12 cupcakejes.

Ingrediënten

• 225 gram knolselderij, geschild en fijngeraspt
• 1 eetlepel citroensap
• 200 gram bloem
• 125 gram suiker
• 2 theelepels bakpoeder
• ½ theelepel zuiveringszout
• ¼ theelepel zout
• 75 gram walnoten, 1 minuut geroosterd in een droge hete koekenpan
• 1 citroenschil, geraspt
• 2 bolletjes stemgember, fijngesneden
• 2 grote eieren
• 60 gram zure room
• 120 milliliter olie
• 1 eetlepel gembernat van een potje stemgember
• boter om in te vetten
Ook nodig:
• ijsschep
• 12 cupcakevormpjes of een tray

Bereiding

Verwarm de oven op 175 graden. Voeg aan de knolselderijrasp 1 eetlepel citroensap toe tegen het verkleuren. Meng bloem, suiker, bakpoeder, zuiveringszout en zout. Voeg de geraspte knolselderij, walnoten, citroenschil en stemgember toe.

Klop in een andere kom de eieren en zure room met een garde. Voeg de olie en het gembernat toe en klop alles door elkaar. Meng het eiermengsel met het knolselderijmengsel. Vet de vormpjes in en vul elk vormpje voor de helft met de ijsschep. Bak de cupcakes in 25 min goudbruin en gaar. Serveer er een klodder crème fraîche met wat fijngesneden stemgember erbij.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden