ReceptJanine en Annemieke Jansen
Knapperige gevulde krieltjes
Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.
Onlangs was in het nieuws dat René Redzepi heeft besloten zijn restaurant Noma niet te laten voortbestaan in de vorm die het tot dusver had. Kopenhagen verliest daardoor een trekker van mondiaal formaat. Ondanks de pittige prijzen had Noma een matig verdienmodel. Alle inventiviteit en het extreem hoge uitvoeringsniveau van de gerechten trokken bovendien een te zware wissel op het personeel.
Wij hebben er nooit gegeten, gesteld dat we ons zo’n tripje hadden kunnen veroorloven. Hoewel wij op tijd en plaats inventieve restaurants zeer kunnen waarderen, is onze insteek een andere. Pas geleden vroeg een interviewer ons: wat is jullie missie? Janine waande zich meteen weer op haar kunstmanagementopleiding. De drijfveer van Annemieke moge duidelijk zijn: gezond eten promoten, op basis van het nieuwste medisch-wetenschappelijke onderzoek naar voeding. En wat Janine het allerleukst vindt is: doenbare gerechten bedenken en zo een kooktrant stimuleren die een verschil kan maken. Voor uw gezondheid én smaakpapillen. Hoe simpeler, hoe beter. Hoe lekkerder, vaak ook. Vandaar onze passie voor het Italiaanse.
Ter nadere inspiratie lezen we voortdurend ook veel kookboeken. Een daarvan is van Nadine Redzepi, jawel, de vrouw van. En die heeft waarachtig leuke recepten in de aanbieding. Een van haar bereidingswijzen is ronduit subliem: die met aardappelschuitjes. Zij vult ze met romige dingen, wat wij dan natuurlijk weer niet doen. Maar als je ze met vistartaar maakt, drie of vier per persoon, dan krijg je een bijzonder charmant, restaurantwaardig voorgerecht!
Ingrediënten voor 4 personen
• 8 of meer (niet al te kleine) krieltjes
• 4 sint-jakobsschelpen of 100 g zalm, liefst sockeye
• 2 lente-uitjes
• 1 el (Japanse) mayonaise
• 1 el Griekse yoghurt
• dotje wasabi
• bakolie
• citroenrasp
• zout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de (gewassen) krieltjes op een ingevette ovenplaat. Nadine Redzepi prikt elke aardappel in met een vork. Laat de krieltjes in 30 tot 40 minuten gaar worden en dan afkoelen.
Maak intussen de tartaar. Snij de sint-jakobsschelpen of de zalm in miniblokjes. Bent u niet van de tartaar, dan kunt u beide vissoorten ook eerst een beetje aanschroeien, hoor. Snij de lente-uitjes heel fijn. Meng de mayo met de yoghurt, en de wasabi met de vis en uitjes tot één geheel. Leg een bolletje ervan op vier bordjes.
Snij de aardappels met een kartelmes doormidden en haal een beetje aardappel uit beide helften, zodat u twee schuitjes krijgt. Er moet wel een schil van zo’n 3 mm overblijven, anders blijven ze niet heel. Verhit genoeg olie in een pannetje, zodat u 5 à 6 aardappelschuitjes tegelijk kunt frituren. Duw ze een beetje naar onderen en frituur ze tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Geef alle eters circa vier schuitjes bij de tartaar, waarna ze ze zelf mogen vullen. Bestrooi ze naar believen met wat citroenrasp, peper en (weinig) zout.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.