Beeld Loek Buter

Koken metKarin Luiten

Knapperig gepaneerde vis is al net zo’n klassieker als ‘’t Schaep met de vijf poten’

‘Ik hoef geen bungalow
geen huis met patio
het hele huwelijksleven krijg je zo van mij cadeau
maar er is één ding wat ik nooit zou willen missen
en dat is vissen.’

Hoort u daar ook meteen de stemmen bij van Leen Jongewaard en Piet Römer uit ‘’t Schaep met de vijf poten’? De tekst is vooral zo grappig omdat de gemiddelde mens natuurlijk niet snapt wat er nou in hemelsnaam zo leuk is aan vissen. Alhoewel? In het boek Beet! van Jacques Hermus lees ik dat ons land toch heus twee miljoen hengelaars telt en dankzij corona zijn er nog eens honderdduizend mensen met een vispas bijgekomen. En verdraaid, met dit aanstekelijke, vrolijk geschreven boek over vissen krijg je zowaar zin om ook te gaan dropshotten met kweekzagers en een geepdobber.

‘Voor mijn part mag ik nooit geen zout meer en geen vet
voor mijn part word ik eeuwig op een streng dieet gezet
maar er is één ding wat ik nooit zou willen missen
vissen.’

Nee, dan moet je net Jacques Hermus hebben. Die is fervent hengelaar, maar hij smikkelt de buit daarna op. Als het aan hem ligt, wordt Nederland weer de visetende natie die het ooit was. Alles wat in en bij ons land rondzwemt, komt in dit boek uitgebreid aan bod, van haring en makreel tot zoetwatervis als snoek en karper. Maar ook oesters, kokkels en rivierkreeftjes. Hoe ziet het eruit, hoe vang je het, en vooral: hoe eet je het op? Zo kun je snoek het beste pocheren en dan serveren met een beurre blanc, karper verliest zijn gronderige smaak als je hem thuis een poosje laat rondzwemmen in de badkuip en een wolhandkrab kun je voor veel geld verpatsen aan een Chinees restaurant. Voor wie niet zelf wil hengelen geeft hij adressen van viswinkels. Voor wie niet zelf aan de slag wil, is er een lijst met de lekkerste visrestaurants van ons land. Een zeldzaam compleet kijk-, lees- en doeboek over vissen.

Knapperig gepaneerde vis is natuurlijk een klassieker. Ik kon niet kiezen tussen het recept van ‘Gebakken harder in amandelkorst’ en ‘Gekruimde wijting met venkel’ uit het boek, dus het werd een mix. Mijn visboer had harder noch wijting, maar wel mooie heilbotfilet. Gelukkig is vis een zeer flexibel ingrediënt.

Beeld Karin Luiten

Vis met kruimelkorst

(Nodig voor 4 personen)
4 witvisfilets zonder huid (à 150 g), bijv. heilbot
200 g oudbakken witbrood
50 g blanke amandelen
2 kleine blikjes ansjovisfilets op olijfolie
2 eetl venkelzaad
8 takjes platte peterselie
zout & peper uit de molen
2 eieren
bloem

Verwarm de oven voor op 200 °C. Dep de filets droog en bestrooi met zout. Doe het brood in stukjes in de keukenmachine, samen met de amandelen, ansjovis (zonder olie, maar bewaar die wel), venkelzaad, peterselie en versgemalen peper. Maal tot groen gespikkeld kruim. Doe in een diep bord. Doe ook bloem en losgeklopt ei in twee diepe borden.

Haal de filets eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door het broodkruim. Druk de paneerlaag aan beide kanten goed aan. Leg de vis op een bakplaat en besprenkel met de olie uit de ansjovisblikjes. Bak ± 12 minuten in de hete oven tot de vis nét gaar is en de kruimlaag krokant. Lekker met geblancheerde zeekraal en aardappel-knolselderijpuree.

Tip:

Geen oudbakken brood? Laat verse boterhammen even uitdrogen in de opwarmende oven.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden