Beeld Loek Buter

Koken met KarinRolletje andijviestamppot

Klassiekers met een twist, we proberen het gewoon

Eten moet je toch. Bij het samenvoegen van de voormalige magazines ‘Tijd’ en ‘Letter & Geest’ werd gelukkig besloten dat de kookrubriek mocht blijven, en ik ook. Alleen dan in het kader van nieuw-nieuw-nieuw graag iets anders dan voorheen. Nu is een kookrubriek natuurlijk geen enkele keer hetzelfde. Er hoort een mooie afwisseling te zijn tussen hoofdgerechten, soepen en toetjes, maar ook taarten en lunch-ideeën. Voldoende variatie tussen (uiteraard seizoens) ingrediënten, soms met en soms zonder vlees, en niet te vergeten af en toe met vis. Liefst met spullen die algemeen verkrijgbaar zijn, voor lezers van Appelscha tot Zierikzee. Universeel maakbaar, of desnoods alleen als lekker leesvoer op de bank. En niet te vergeten handig uitknipbaar voor in de bewaarmap. Al die dingen moesten natuurlijk behouden blijven.

Dus wat nu? “We gaan natuurlijk geen stamppot andijvie in de krant zetten”, zei de kersverse chef. Nee, natuurlijk niet. Al­hoewel?

Ligt er niet een schone taak voor de kookrubriekschrijver om juist wél aandacht te besteden aan de klassiekers die iedereen zou moeten kennen en kunnen? Ik moest denken aan mijn grote Engelse voorbeeld Delia Smith, dankzij wie ik zoveel basistechnieken heb geleerd. Zij was niet te beroerd om een keer op televisie te demonstreren hoe je een ei kookt. Het land was te klein – de latere brexitcommotie zou erbij verbleken – en toch was menigeen er stiekem blij mee.

Maar goed, voor een basiscursus koken is de krant wellicht niet het ideale medium. Wat ik natuurlijk wél kan doen, is op zoek gaan naar anders-dan-anders. Een twist waardoor u klassieke, of zo u wilt afgezaagde, recepten weer met nieuwe ogen gaat bekijken. Hoe zou je zo’n oerdegelijk stamppotje andijvie verrassend kunnen maken? Met smaakmakers (miso, mierik, ­makreel, macadamia?), of door de bereidingswijze?

Weet u wat, we proberen het ­gewoon. Andijviestamppot, maar dan als rolletjes uit de oven. Benieuwd of u ervoor te porren bent. En mail me vooral met suggesties voor andere klassiekers om eens te tackelen.

AndijvierolletjesBeeld Karin Luiten

Nodig voor 4 personen:

• 700 g kruimige aardappels
• 300 g andijvie
• 50 g pancetta of ontbijtspek (8 iets dikker gesneden plakjes, vraag de slager)
• 100 g oude komijnekaas
• 150 ml melk
• 30 g boter
• 1 volle eetl pittige mosterd
• zout & peper uit de molen

Schil de aardappels, snij ze in ongeveer even grote stukken en kook ze in een flinke pan in water met zout gaar in (afhankelijk van het formaat) ± 15 minuten. Snij de andijvie in fijne reepjes. Rasp de kaas grof, doe samen met de melk en de mosterd in een steelpan en verwarm zachtjes. Giet de aardappels af en laat op het vuur goed uitdampen. Voeg de boter toe en stamp fijn met een pureestamper. Roer met een pollepel de hete kaasmelk erdoor en dan hand voor hand de vanzelf door de hitte slinkende andijvie. Breng op smaak met zout en flink vers­gemalen peper. Verdeel in 8 porties, boetseer tot dikke kroketten. Rol elk in een plak ontbijtspek, verdeel over een grote ingevette ovenschaal; ze moeten iets uit elkaar liggen zodat het spek goed kan bakken. Tot zover de voorbereiding, bewaar in de koelkast. Verwarm tijdig de oven voor op 200 °C. Laat de rolletjes in ± 20 minuten warm worden en het spek knapperig. Lekker met een tomatensalade.

Tip

Komijnekaas (‘pitjeskaas’) geeft extra smaak aan de stamppotrolletjes, hoe ouder, hoe beter. Probeer bijvoorbeeld Leidse Kanter 40+.

info@kokenmetkarin.nl

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden