null Beeld
Beeld

ReceptLezersinzending

Kippensoep uit de Waereldsjtad

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Rien Seip uit Geleen.

Mijn vrouw en ik hebben onze culinaire ‘carrière’ grotendeels doorgebracht in haar geboorteplaats Geleen. Geleen ligt precies op de grens van het Limburgse heuvelland: rijd je naar het zuiden dan beginnen de heuvels, rijd je naar het noorden (richting Sittard), dan blijft het vlak. Ideaal voor een fietshobby.

Door de komst van de kolenmijnen en later de chemische industrie (DSM, Sabic) is Geleen in de twintigste eeuw uitgegroeid van een agrarisch dorpje tot een provinciestad met internationale allure. Want ingenieurs, Arabieren en Amerikanen in de grote ijshockeyclub Smoke Eaters togen naar Geleen. Het bracht Geleen het eerste profvoetbal van Nederland (Fortuna ’54), een wielerbaan en een 400 meter-ijsbaan.

Deze ontwikkeling is ook weer tot staan gebracht, met december 2006 als dieptepunt, toen Geleen de status van intercitystation verloor.

Om iets terug te doen voor ons stadje heb ik onderstaand recept bedacht en opgedragen aan de Waereldsjtad. Want ‘wereldstad’ is de bijnaam van Geleen, met de nodige ironie bedacht door carnavalisten.

Voor de authentieke versie zul je uiteraard inkopen moeten doen in Geleen, maar dat is geen straf. Deze kippensoep heeft een zeer eenvoudige receptuur, bleek opvallend lekker en is geschikt als maaltijd.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen

• 1 kipfilet (enkel of dubbel naar behoefte)
• 1 liter kippenbouillon (van blokjes)
• 1 blik kokosmelk 400 ml
• 3 schijfjes verse laos
• bosuitjes (een bosje)
• kastanjechampignons (een bakje)
• sap van 1 limoen
• rode peper (1, 2 of 4 naar smaak)
• 1 eetlepel oestersaus (of meer naar smaak)
• 1 ons orzo (gedroogde pasta in rijstvorm)

Bereiding

Snijd de kipfilet in stukjes en voeg die bij de hete bouillon. Voeg 2 á 3 schijfjes laos toe en het sap van een limoen. Laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg nu ook de rest toe: champignons in schijfjes, bosui in ringetjes, rode peper in zeer dunne ringetjes of fijngehakt. Laat weer enkele minuten koken.

Voeg vervolgens de kokosmelk toe en de orzo. Breng alvast op smaak met oestersaus. Alles rustig laten koken op laag vlammetje tot de orzo gaar is (7 minuten). Proef en voeg eventueel nog wat oestersaus toe.

Als je van pittig houdt kun je meer rode pepers verwerken, dat past uitstekend bij deze soep. Houd je niet zo van pittig, verwijder dan de zaadjes en de zaadlijsten uit de peper. Smakelijk!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden