ReceptKipfilet met pruimen en honing

Kipfilet met pruimen en honing

Beeld colourbox

Djadj bil bargug wa assel' komt uit Fez in Marokko, het Athene van de Middeleeuwen op het gebied van theologie, astronomie en medicijnen. Na de komst van de moslims in de zevende eeuw was er bovendien een verfijnde keuken ontstaan aan de hoven van verschillende Marokkaanse dynastieën, beïnvloed door de haute cuisine van Al-Andalus, het Arabische imperium in Spanje. Uit Andalusië werd onder andere de kunst van het conserveren van vruchten en groenten geïntroduceerd. Ottomaanse Turken voerden later de roosterkunst in. In 1912 kwamen de Fransen en in de 44 jaar dat ze er waren, droegen zij bij aan de nationale keuken. En zo werd de kookkunst van Marokko een van de mooiste ter wereld.

Ingrediënten voor twee:

1 eetl. braadboter

2 kipfilets (biologisch)

peper, zout

snuf kaneel

1 eetl. honing

1 eetl. gesnipperde ui

250 ml water

125 g ‘eetklare’ gedroogde pruimen

1 eetl. amandelschaafsel

Erbij:

100 g basmatirijst

2 grote sinaasappels

1 eetl. citroensap

snuf chilipeper en komijnzaad

groene olijven

Bereidingswijze:

De boter smelten. De kipfilets met peper, zout en kaneel bestrooien, honing erover druppelen en op matig vuur lichtbruin bakken. De uiesnippers laten meedoen tot ze glazig zijn. Water erbij plus de pruimen, 20 minuten heel zacht stoven onder deksel.

Intussen de rijst koken volgens voorschrift op het pak. De sinaasappels schillen tot op het vlees, plakken maken. Wat citroensap erover lepelen met komijn en chili. Garneren met de olijven.

Amandelschaafsel lichtbruin roosteren in een droge koekepan. Rijst overbrengen op een warme schotel, kip bovenop. Het vocht van de kip flink laten inkoken en erover schenken. De salade ernaast, bestrooid met amandelschaafsel.

Menusuggestie: Vooraf: Groene soep. Stukjes wortel, pastinaak, prei, bleekselderij goed gaarkoken in 500 ml water met 1 theelepel paprikapoeder, halve theel. chilipoeder, kaneel en zout. Ten slotte 2 eetlepels fijngehakte diepvriesspinazie laten meedoen.

Na: Melkpudding. Met een beetje van 250 ml melk 2 afgestreken eetlepels maizena glad roeren. De rest aan de kook brengen met 1 eetlepel suiker en wat vanille-extract. Van het vuur af het papje toevoegen, al roerend laten doorkoken tot het bindt. In coupes laten afkoelen, bestrooien met fijngehakte pistachenootjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden