ReceptMediterraan

Kip met perziksalsa

Perziken kun je prima verwerken in een salsa  Beeld ANP
Perziken kun je prima verwerken in een salsaBeeld ANP

Ingrediënten voor vier personen

• 4 kipfilets van ca. 125 g

• zout

• versgemalen peper

• 1 el boter

• extra vierge olijfolie

• 2 ansjovisfilets, fijngehakt

• 1 grote teen knoflook, uitgeperst

• ca. 6 el citroensap

• 2 sappige, geurige perziken

• 1 kleine roze grapefruit

• 1/4 rode ui

• 2 rode pepertjes, zonder zaad, in kleine stukjes

• 20 bladen munt, fijngesneden

• 20 bladen basilicum, fijngesneden

Heerlijke sappige perzik

Ik kan de perziken niet aangesleept krijgen. Een heerlijke sappige perzik eet je het best zo uit het vuistje, boven de gootsteen, terwijl het sap langs je kin stroomt. Perziken zijn ook fantastisch in hartige en zoete salades en mijn dochter maakt er heerlijke Frans-geïnspireerde taarten van. Een paar dagen geleden heb ik er een salsa van gemaakt die alle smaakpapillen tart: zoet, pittig, zuur, bitter, kruidig, hartig. De salsa was perfect bij de kipfilet, die ik had gebakken met wat ansjovis (voor umami!), knoflook en citroen.

Voor de salsa heb ik de perziken gecombineerd met rode ui, citroensap, grapefruit, rode peper en verse kruiden. Een eenvoudige rucolasalade erbij (met een dressing van sjalot, mosterd, olijfolie, wijnazijn) en klaar ben je.

Hoofdgerecht voor 4 personen:

Snijd de kipfilets doormidden en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de boter en 2 el olijfolie in een (braad)pan en bak de kip snel rondom lichtbruin. Doe de ansjovis, knoflook en citroensap erbij en roer dit goed door het bakvet. Giet enkele lepels water in de pan en smoor de kip met het deksel op de pan zachtjes gaar in ca. 10 minuten.

Keer tussentijds 1 of 2 keer om en voeg zonodig iets meer water toe.

Maak intussen de salsa:

Ontvel en ontpit de perziken en snijd ze in mooie blokjes; vang uitlopend sap op. Schil de grapefruit dik en snijd de parten tussen de vliezen uit. Snijd het vruchtvlees in stukjes, vang uitlopend sap op. Hak de ui in kleine stukjes. Meng in een kom perzik, grapefruit, uitgelopen sap van perzik en grapefruit, 4 el citroensap, 1 el olijfolie, ui, rode peperstukjes, munt en basilicum door elkaar.

Proef, en breng op smaak:

Met zout en peper, en eventueel meer citroensap. (De salsa kan eventueel enkele uren van tevoren worden gemaakt. Bewaar goed afgedekt in de koelkast.)

Serveer de kip warm, schep er wat van de bakjus over en geef de salsa erbij. De salsa is ook heerlijk bij (gegrilde of gebakken) vis, gegrild vlees en verschillende kaassoorten, zoals blauwschimmelkaas, feta en (gebakken) haloumi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden