Koken met Karin LuitenKip met groente (van de bakplaat)

Kip met groente (van de bakplaat)

Hallelluja, ik heb weer een nieuwe oven, na twee volle weken noodgedwongen zonder. Nu kan ik me voorstellen dat u denkt: poeh, poeh, lekker belangrijk, maar voor een hardcore ovenliefhebber als ik, voelde het als een eeuwigheid. Het liefst wilde ik precies dezelfde als de vorige, want bewezen succes et cetera, maar dat ging zomaar niet. In het kader van de vooruitgang moet het vertrouwde altijd verdwijnen. Zie ook: favoriete lippenstiftkleuren. Dus ik koos er eentje die er zoveel mogelijk op lijkt, maar toch heel anders blijkt te werken. Dat heb je met ovens, daar moet je altijd enorm aan wennen.

Neem de temperatuur. Met de knop op 200 graden, is hij in heteluchtstand al na 10 minuten op 220 graden. En na 20 minuten op 230 graden. Inderdaad, de associatie met een vurige nieuwe liefde was mij zelf ook niet ontgaan. Maar meer ovens hebben last van zulke temperatuurschommelingen. Zozeer dat menig recept, van kookboek tot bakmixfabrikant, instrueert dat je een heteluchtoven zoveel graden of zoveel procent lager moet zetten dan een ‘gewone’. Dat kun je echter helemaal niet zo in z’n algemeenheid zeggen. Bij de heteluchtfunctie zorgt een ventilator ervoor dat de lucht wordt rondgeblazen, zodat de hitte inderdaad flink door de hele oven verspreid wordt, maar hoeveel graden dat scheelt, dat is per oven verschillend.

Ingewikkeld? Welnee. Het enige wat de thuisbakker in de gaten moet houden is de temperatuur in de oven. Dus niet wat de knop op de buitenkant zegt, dat is hooguit een benadering, maar wat de ware binnentemperatuur is. Hoe weet u die? Door een oventhermometertje in de oven te hangen. Elke huishoudwinkel heeft ze en dat is voortaan uw leidraad. Dus als ik in mijn recept zeg dat iets op 200 graden moet, dan kijkt u op dat metertje. De buitenknop is er om de boel waar nodig bij te sturen.

Beeld Karin Luiten

Zelf maken, nodig voor 4 personen:

•  4 kippendijen (of 400 g kipfilet)
•  500 g krieltjes (met schil)
•  500 g broccoli
•  1 rode paprika
•  1 sinaasappel (alleen schil)
•  2 knoflooktenen
•  5 takjes tijm
•  7 eetlepels olijfolie
•  1 eetlepels honing
•  40 g hazelnoten
•  chilivlokken (uit zo’n molentje)
•  zout & peper

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C. Snij de kip in forse dobbelstenen en doe in een kom. Rasp de schil van de schoongeboende sinaasappel erboven, knijp 1 knoflookteen erboven uit. Ris de helft van de tijm van de takjes. Doe zout, peper, chilivlokken, honing en 2 eetlepels olijfolie erbij en hussel de boel om. Laat minstens 1 uur marineren. Langer kan ook, maar dan in de koelkast, en op tijd er weer uithalen zodat de kip niet ijskoud de oven ingaat.

Snij de ongeschilde krieltjes één keer in de lengte doormidden, hussel in een grote kom om met zout, peper, de andere uitgeperste knoflookteen en 2 eetlepels olijfolie. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 20 minuten in de oven. Verdeel intussen de broccoli in roosjes, de steel in plakjes. Snij de paprika in reepjes. Hak de hazelnoten grof.

Hussel alles in diezelfde kom met zout, peper, 3 eetlepelsolie en de rest van de tijm. Haal de bakplaat na die 20 minuten uit de oven, voeg de kip en de hele groentebups toe en schuif nog eens 20 minuten terug tot alles goudbruin en gaar is.

Tips

Ineens duikt overal de term ‘traybake’ op: een mix van allerlei groente en vlees of vis gebakken in de oven op een bakplaat of in een grote braadslee. Van metaal, want dat geleidt de warmte goed. En de tweede succesfactor is om te zorgen voor een dun filmpje olie rondom alle ingrediënten. Goed husselen dus.

info@kokenmetkarin.nl

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden