null Beeld Mark van der Zouw
Beeld Mark van der Zouw

ReceptKervelsoep

Kervelsoep zoals vroeger

Zaterdagmiddag, snel nog even wat boodschappen in huis halen. Een lekker vers brood voor morgenochtend bij de bakker, een flinke ribeye bij de slager. Bij mijn mediterrane super laad ik in hoog tempo mijn mandje vol met de rest van mijn boodschappenlijst. Appels en ­sinaasappels voor mee naar school, zoete aardappels, goeie mayo, kleine slaatjes, gekleurde tomaten, komkommer, basilicum, peterselie, koriander... waar is de dragon? Geen dragon! Daar gaat m’n dragonsaus-voor-bij-de-ribeyeplan. Dan wordt het gewoon mosterd. Ook lekker.

Is er echt geen dragon? Ik inspecteer nogmaals grondig het kruidenvak en dan valt mijn oog ineens op een bak vol prachtige kervel. Kervel! Onmiddellijk word ik overvallen door een ontzettende kervelsoepcraving. Het is een smaak die me als een teletijdmachine naar mijn jeugd transporteert. Ik zie mezelf nog in mijn folkloristische Oililyjurk aan tafel zitten te genieten van zo’n kom soep. Lekker ouderwets. Lekker vertrouwd. En lang gemist. Want kervelsoep maakte mijn moeder toen vaak en ­tegenwoordig nooit meer. Ze verkopen geen kervel bij de Albert Heijn.

Dus twee flinke bossen kervel gaan met mij mee naar huis. Daar laad ik snel mijn boodschappen uit. Ik maak extra veel, want een voorraad kervelsoep in de vriezer zie ik wel zitten. Kan ik de komende tijd veel ­vaker terug naar de jaren tachtig.

De soep doet precies wat hij moet doen: hij maakt het gezellig en vertrouwd. Eén ­nadeel: hij is zó lekker dat er nauwelijks voorraad voor de vriezer overblijft.

Kervelsoep (voor 4 personen)

• 70 g boter
• 3 medium uien
• 3 stengels bleekselderij (uit het binnenste)
• 1 teen knoflook
• 2 el bloem
• 250 ml volle melk
• 500 ml kippenbouillon
• 2 flinke bossen kervel (± 80 g), grof gehakt
• 1 limoen, uitgeperst
• peper en zout
• evt. geraspte parmezaan

Bereiding

Smelt de boter in een soeppan en bak daarin de uien in circa 10 minuten glazig. Voeg de bleekselderij en knoflook toe en bak nog circa 8 minuten mee. Bestrooi met bloem en bak 1 minuut al roerend mee.

Voeg de melk toe en breng aan de kook. Giet er de kippenbouillon beetje bij beetje bij en breng ook weer aan de kook. Doe de kervel erbij en roer goed om. Kook 2 minuten, roer het limoensap erdoor en maak de soep glad met een staafmixer. Proef en breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat geraspte parmezaan. Lekker met een stuk goed brood erbij.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden