Koken met Karin Kerstvakantiekoekjes

Kerstvakantiekoekjes


Hoe is het intussen met het vredige kerstvakantiegevoel bij u thuis? Zit u met z’n allen gezellig onder een dekentje op de bank voor de zevenendertigste keer ‘Home Alone’ te kijken? Wordt er ouderwets fanatiek gemensergerjeniet? Valt de glühwein niet aan te slepen? Of heeft u helemaal geen kerstvakantie en bent u keurig aan het werk? Lekker rustig, want de rest van het land is vrij, dus eindelijk tijd om het archief op te ruimen, drie maanden achterstallige mailtjes weg te werken of de bureaulades met halfvergane chocoladerepen eens uit te mesten.

In films en reclames kun je de gezelligste tijd van het jaar elk jaar weer uittekenen: open haard, kaarsjes, een immense kerstdis en natuurlijk sneeuw, altijd sneeuw. Nee, dan valt de realiteit soms een beetje tegen. En dan moet oudjaar nog komen. Weet u wat heel goed werkt tegen de feestdagenmoeheid? Iets waar je acuut enorm blij en gelukkig van wordt, ook al is het buiten miezerig grijs en slaat de familie elkaar op vijfde kerstdag bijkans de hersens in? Koekjes bakken.

Deze ontstonden als een experiment, een kruising tussen Zweedse pepperkakor en Nederlandse speculaasjes, met lekker veel specerijen en als geheim ingrediënt een ferme scheut maple syrup. Wel op tijd beginnen, want het deeg moet een dagje rusten. Invriezen kan trouwens ook heel goed, dan heeft u meteen een goed voornemen in huis voor 2020.

Zelf maken, nodig voor 2 volle bakplaten:

•  225 g bloem
•  75 g boter
•  125 g bruine basterdsuiker
•  35 g maple syrup (esdoornsiroop)
•  1 theel gemberpoeder
•  1 theel fijngestampte kardemom
•  1 theel kaneel
•  ½ theel kruidnagelpoeder (of 5 fijngestampte kruidnagels)
•  1 volle theel bakpoeder
•  zout & peper uit de molen
•  Optie: 50 g (witte) chocola

Doe boter, suiker, maple syrup en 50 ml water in een pan en verwarm al roerend tot de boter is gesmolten en de suiker opgelost. Zeef bloem en bakpoeder boven een kom. Voeg alle specerijen toe, plus een snufje zout en drie keer malen met de pepermolen. Giet het afgekoelde botermengsel erbij en meng met een vork door elkaar; het blijft vrij dun beslag. Zet de kom afgedekt 24 uur (of langer) in de koelkast. Verwarm de oven tijdig voor op 200 °C. Haal het nu stevige deeg uit de koelkast, verdeel in 2 porties. Hou de ene helft koel, rol de andere helft met een deegroller uit (zie tip) tot een dunne lap van

Tip:

Deeg uitrollen op een bebloemd aanrecht is best een gedoe. Veel makkelijker is om dat te doen tussen 2 vellen bakpapier. Leun tegen het aanrecht om het papier vast te klemmen, zodat de boel niet gaat schuiven. Rol van u af en draai het pakket steeds een kwartslag. Trek het papier zowel onder als boven af en toe los van het deeg, dan kunt u de uitgestoken koekjes straks makkelijker overhevelen met een paletmes.

info@kokenmetkarin.nl

± 3 mm. Hoe dunner nu, hoe knapperiger straks. Steek er koekjes uit (sterretjes, kerstboompjes of rondjes) en hevel die voorzichtig met een paletmes over op met bakpapier beklede bakplaten. Veeg alle restjes deeg bij elkaar, en rol ook weer uit. Idem dito met die andere helft deeg in de koelkast. Het deeg wordt snel slap als het opwarmt, dus rap werken, of even terug in de koelkast. Bak de koekjes in ± 5 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Decoratievariant: zwiebel-lijntjes met de gesmolten chocola.

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden