null Beeld
Beeld

ReceptNico Keller

Kerrie-champignonsoep als tophit binnen de familie

Elke week plaatst Trouw een recept dat een lezer heeft opgestuurd naar recepten@trouw.nl. Deze week een recept van Nico Keller uit Putten.

Er zijn van die dagen dat er plotseling iemand belt of zomaar op de stoep staat. ‘Ja, we zijn toch in de buurt en dachten: we gaan even langs’, is dan vaak de tekst. Natuurlijk gezellig, zo’n spontaan bezoek. Koffie, thee, drankje en iets erbij. De tijd vliegt en het is plotseling een uur of vijf. Niemand wil het prettige gesprek afbreken en er wordt besloten dat de gasten kunnen blijven eten.

Dat vraagt dan wel om de nodige creativiteit. Dus snel checken wat er in huis is en zien wat daarvan te maken is. Voor de hand ligt dan een maaltijdsoep die snel te bereiden is. Terwijl de gastheer of gastvrouw snel de overige benodigde ingrediënten inslaat zorgt de ander ondertussen voor een wijntje en gooit een voorgebakken stokbrood in de oven.

Zeker in deze tijd is spontaan bezoek zeer welkom. Natuurlijk houdt iedereen zich aan de coronaregels maar ook heeft iedereen, naast behoefte aan gezelschap, behoefte aan eten. Dit, ooit in een hierboven beschreven situatie ontstane, recept is binnen de familie een tophit. Als deze receptenbedenker voor een verjaardag wordt uitgenodigd, was vóór de coronabeperkingen vaak de opmerking: ‘Een cadeau hoef je niet te geven maar wel graag een grote pan van die kerrie-champignonsoep graag’.

Ingrediënten voor 3 liter soep

• 6 kippenbouillon blokjes
• 1 grote of 2 kleine uien
• 1 rode paprika
• 2 dunne preien
• 250 gram champignons
• blikje mais
• 2 eetlepels kerrie
• 150 gram boter
• 150 gram bloem
• 2 ons gemengd gehakt
• peper en zout
• bosje peterselie

Bereiding

Maak de bouillon met 2,5 liter water en de bouillonblokjes.

Snij de champignons in plakjes en doe die op hoog vuur in een tweede grote soeppan met weinig boter tot ze ‘drooggebakken’ zijn. Neem de champignons uit de pan en hou ze even apart.

Snij de ui, prei en paprika klein en bak ze in de soeppan met de rest van de boter. Na een paar minuten de kerrie erbij en meebakken. Als de groenten 15 minuten zacht gebakken zijn, doet u de bloem erbij en roert goed. Giet in 3 of 4 delen geleidelijk de hete bouillon uit de andere pan erbij en blijven roeren. Doe vervolgens de gebakken champignons, de mais en de fijngesneden peterselie erbij.

Terwijl de soep zachtjes pruttelt doet u de gehaktballetjes erbij met wat kerrie, peper en zout naar smaak. Nog 10 minuten zachtjes koken en klaar. De soep is lekker met wat stokbrood erbij.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden