ReceptJanine en Annemieke Jansen
Kentucky fried jackfruit
Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.
Janine is bezig met een boek over zo gezond mogelijk eten uit blik. Leuk onderwerp, nietwaar? Een contradictio in terminis, zou je zeggen, want hoe valt ‘blik’ te rijmen met ‘gezond’?
Welnu, het is maar net hoe je het bekijkt, hè? Want als er moet worden gekozen tussen de frietboer en een blik kikkererwten of bonen, dan snapt u waar het idee vandaan komt. Zelfs een witte pasta met een tomatensaus uit blik doet u meer goed dan volledig kant-en-klaar eten. Onlangs las Annemieke in een artikel dat er bij het nuttigen van een fastfoodhamburger onwijs veel goede darmbacteriën naar z’n mallemoer gaan. Bacteriën die zeer belangrijk zijn voor uw weerstand. Dus prefereren wij vlotjes iets in elkaar flansen boven iets halen. Zo simpel is dat.
En zo stuitte Janine op jackfruit. Uit blik. De onvolprezen Wikipedia zegt over deze vrucht: ‘De nangka of jackfruit is een tot 30 meter hoge groenblijvende boom uit de moerbeifamilie (Moraceae), die inheems is in de oerwouden van Indonesië, Maleisië, India, Sri Lanka, Vietnam en de Filipijnen.’
Wij van Jansen & Jansen eten best weleens vlees, maar dan alleen van diervriendelijk door onze broer gefokte dieren. Vleesvervangers vinden we over het algemeen niet geweldig vanwege de vaak grote hoeveelheden zout en andere toevoegingen, dus vonden we deze jackfruit een interessant gevalletje. De structuur lijkt namelijk verrassend veel op die van vlees. Veel smaak van zichzelf heeft het niet. Wat persoonlijke, zeker niet ongezonde toevoegingen en het spul kan er heel goed mee door! Vandaag daarom homemade Kentucky Fried Jackfruit.
Ingrediënten voor vier personen
• 1 blik jackfruit (ca. 225 g uitlekgewicht)
• 50 g bloem
• 1 tl korianderpoeder
• 1/2 tl chilipoeder of cayennepeper
• 1 tl gedroogde salie
• 2 el paprikapoeder
• 2 el uienpoeder
• 2 el knoflookpoeder
• 2 el mayonaise
• 2 el yoghurt
• zout/peper
• een handje verse bieslook en peterselie
• milde olijfolie
Bereiding
Spoel de jackfruit af en haal het vruchtvlees iets uit elkaar. Schep alle kruiden door de bloem. Wentel het vruchtvlees door het bloemmengsel en laat het een half uurtje intrekken. Langer mag ook. Om de een of andere reden hebben wij het een nacht in laten trekken, dat werkte erg goed!
Maak ondertussen een knoflooksaus. Meng daarvoor de mayonaise met de yoghurt. Snipper de knoflook en lepel dat door het mayo-mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Snij de peterselie en de bieslook ultrafijn en meng die twee kruiden door de saus. Zet de dipsaus in de koelkast, zodat de smaken lekker op elkaar kunnen inwerken.
Hussel de jackfruit nog even goed door het bloemmengsel voor het bakken. Bak het geheel dan krokant in een laagje plantaardige olie. Presenteer de jackfruit met de dipsaus.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.