Recept Janny de Moor

Keizerlijke linzenkoekjes

Een recept dat al moet zijn gemaakt aan het hof van keizer Aurangzeb rond 1700. Hij was de laatste grote mogol op de pauwentroon van het immense rijk, zo lees ik in Salma Husain’s ‘The Emperors Table’. Aurangzeb leefde eenvoudig en was vegetariër.

De naam van het gerecht is samengesteld uit het Perzische woord kabaab, roosteren, en het Arabische burgul, een verbastering van het Turkse bulgur: Kebab-e-Burghul. Het bergt zo een stuk van de geschiedenis van India in zich. Het is ten onrechte bijna verdwenen uit de Indiase kookboeken. Zulke koekjes vallen namelijk meestal uit elkaar of ze worden te zacht. Deze niet. Wel koelen en meteen na het bakken eten. En als het mag: met een rosé-wijn.

Ingrediënten voor twee:

• 50 g bulgur

• 265 g uitgelekte linzen (blik)

• 2 afgestr. eetl. griesmeel

• 1 eetl. fijngesnipperde prei

• 1 eetl. fijngeknipt korianderblad

• 2 theel. olijfolie

• 1 theel. citroensap

• versgemalen peper, zout

• olijfolie om in te bakken

Erbij:

• 250 g geschrapte wortels

• halve prei in reepjes

• 1 theel. venkelzaad

• halve theel. kurkuma

• mespunt cayenne

• koriandergroen

Bereidingswijze

De bulgur in een kom onder kokend water zetten, 10 minuten laten staan. In een zeef het vocht eruit drukken met de achterkant van een lepel, malen in het bakje van een staafmixer.

Linzen afspoelen en laten uitlekken. Mengen met de gemalen bulgur, het griesmeel en de prei. Stevig kneden tot een samenhangend deeg. De goed gedroogde koriander, olie, citroensap, peper en zout toevoegen en opnieuw flink doorkneden. Acht balletjes maken, platdrukken op een met olijfolie bestreken bord. Minstens een half uur onbedekt koelen.

De wortels goed gaar koken met prei, venkel, kurkuma en cayenne. Afgieten en garneren met grofgeknipt koriandergroen.

Flink laagje olie verhitten in een anti-aanbakkoekenpan tot de damp eraf slaat en een stukje brood bruisend bruin wordt. De koekjes aan weerszijden bruin en knapperig bakken. Laten uitlekken op keukenpapier.

Wijn: Rosé Pays d’Oc.
Menusuggestie vooraf: Pompoensoep.

250 g pompoenvlees in blokjes met 1 eetl. tomatenpuree en 1 geschilde aardappel plus 250 ml water, peper en zout gaar koken, met een staafmixer pureren. Veel fijngesneden peterselie erover. Tabasco op tafel.

Na: Rijpe mango.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden