Beeld Karin Luiten

Koken met KarinKerstmenu

Karin Luiten geeft een voorproefje op het Trouw-kerstmenu

‘Een ouderwets kerstdiner, zit dat er alweer in?’, kopte deze krant eerder nog enigszins hoopvol. Nee, dat leek toen al een slecht idee en intussen weten we zéker dat een gewone Kerst er inderdaad niet inzit. Kiezen op elkaar en volhouden blijft ook het devies tijdens hét jaarlijkse festijn dat staat voor samenzijn met de familie. Is dat reden om bij de pakken neer te zitten? Voor veel mensen niet. Die vinden het stiekem helemaal niet zo erg om dit jaar verschoond te blijven van het gebruikelijke gestress met een twaalfgangenmenu voor de voltallige familie-met-aanhang.

Maar hé, eten moet je toch.

En een beetje lief zijn voor elkaar is juist nu een heel goed idee. Daarom hebben we dit jaar een kerstmenu in een pannetje. Of beter gezegd: in meerdere pannetjes. Onvervalst comfortfood om uit te delen. Helemaal van tevoren klaar te maken. Omdat het volgende week pas in volle glorie in de krant staat, krijgt u nu alvast een voorproefje, zodat u op tijd en in alle rust de belangrijkste boodschappen in huis kunt halen.

Alle recepten zijn voor 6 personen, want dan kunt u ook een portie langs brengen bij oma, de buurman of wie dan ook. Of u gooit de helft gewoon in de ­vriezer om op die manier lekker de rest van die pandemie uit te zitten.

Kerstmenu 2020

Spruitjessoep met kerrie en peterselie-olie
*
Paddestoelenpasteitje met dragon
*
Hertenstoof met port en bramen
Rodekoolstamppot
*
Appel-speculaascrumble met sinaasappelcustard

Alvast doen: de belangrijkste boodschappen

Spruitjessoep
• 500 g spruitjes
• 1200 ml groentebouillon
• 3 cm gemberwortel
• 1 bosje peterselie

Paddestoelenpasteitje
• 1 pakje vierkant roomboter­bladerdeeg uit de diepvries
• 500 g gemengde verse paddestoelen (bijv. oesterzwammen, shiitakes, kastanjechampignons)
• 10 g gedroogde funghi porcini (eekhoorntjesbrood)
• 3 takjes verse dragon

Hertenstoof
• 1200 g hertenstoofvlees
• 250 g diepvriesbramen
• 300 ml rode port
• 1 wortel
• 3 stengels bleekselderij

Liever geen wild?
Dan rundersukade

Liever geen alcohol?
Dan een pot wild/runderfond

Rodekoolstamppot
• 800 g kruimige aardappels
• 500 g rode kool
• 100 g appelstroop
• 25 ml appelazijn
• 4 cm gemberwortel

Appel-speculaascrumble
• 4 grote moesappels (goudreinetten)
• 1 sinaasappel
• 10 speculaasjes
• 75 g gedroogde cranberry’s
• 75 g bruine basterdsuiker
• 500 ml volle melk
• 2 grote eieren
• 1 eetl oranjebloesemwater
• 1 theel kardemom

En verder ga ik er vanuit dat u in huis hebt: roomboter, olijfolie, grote uien, bloem, maizena, suiker, citroen, Dijon-mosterd, kerrie, kaneel, kruidnagelen, laurierblaadjes, tijm, zout en peper uit de molen.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden