null Beeld
Beeld

ReceptTomaat-uit-ei

Karige weduwenbestaan maakte tomaten-ui-ei tot traktatie

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Paul van Drunick uit Voorhout.

Mijn moeder was de liefste moeder op de wereld maar koken was niet haar sterkste kant. Hoeveel scheppen liefde zij er ook in verwerkte. Zij moest, na de vroege dood van mijn vader in de tweede helft jaren vijftig, drie kleine kinderen (2, 4 en 6 jaar jong) onderhouden van een zeer karige weduwen- en wezenuitkering. Het leidde voor ons in af en toe tot eten bij de bedeling. In mijn herinnering stond daar maar één gerecht op het menu: hutspot met klapstuk. Van dat klapstuk kon ik tot mijn grote walging altijd alleen maar het vet ontdekken.

Van die hutspot ga ik dan ook geen recept leveren. Nee, ik ga u een recept van mijn moeder geven. Ja, van die moeder die niet kon koken!

Want eens in de zoveel tijd, in mijn herinnering meestal op een woensdag als we uit school kwamen, veranderde mijn moeder in een driesterrenkok. In onze ogen dan. Zij maakte dan een overheerlijke, wat wij noemden, tomaten-ui-ei (Haags uitgesproken). Veel later in mijn leven hoorde ik iemand tomaten-ui-ei eens een Westlandse tomatenschotel noemen. Vermoedelijk de gebezigde naam in deftiger Haagsche wijken. Het recept is dus waarschijnlijk niet door mijn moeder bedacht.

Recept voor 2 personen:

• 2 uien

• 4 à 5 tomaten

• 2 eieren

• peper naar smaak

• azijn naar smaak

Ik denk dat de prijs van ingrediënten een voorname rol speelde. De ingrediënten waren, en zijn nu ook, ruim voorhanden en goedkoop. Ik verdenk mijn moeder er ook wel een beetje van dat zij het maakte omdat de smaak van het brood er prettig mee kon worden gecamoufleerd. Vers brood was niet altijd voorhanden en menig gerecht was/is bedacht om verspilling van etenswaren te voorkomen.

Het is een gerecht dat qua hoeveelheid per ingrediënt erg afhankelijk is van de persoonlijke smaak. Dus onderstaand lijstje kan op alle punten worden aangepast. En bij meer personen gewoon vermenigvuldigen.

Het smaakbepalende ingrediënt is de azijn. Ik hou van wat meer zuur, mijn vrouw wat minder, dus daar neem ik dan de gulden middenweg. Met wat experimenteren komt u vast zelf ook op het ideale scheutje. Begin met weinig. Zout kán, maar hoeft absoluut niet. Wij eten het al heel lang zonder. Ik kook uit de losse pols, op gevoel en met veel ongeveer, dus ik kan u geen exacte tijden geven. Klaar in 15 minuten, ongeveer. En vleesloos.

Bereiding

Snij de uien in stukjes en bak in een koekenpan (of braadpan bij grote hoeveelheden) op laag vuur tot ze wat zacht zijn. Hoe langer hoe lekkerder (van Karin Luiten geleerd).

Kook intussen de eieren. Snij de tomaten in stukjes en voeg toe aan de uien. Laat sudderen, af en toe omscheppen, tot het wat meer een geheel wordt. Snij de hardgekookte eieren fijn en voeg toe. Strooi er wat peper over en het scheutje azijn en roer alles goed door. Serveer warm, goed voor 2 à 3 boterhammen per persoon. Eet smakelijk!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden