Fow Pyng Hu Beeld Jakob van Vliet
Fow Pyng HuBeeld Jakob van Vliet

KokenKara-age, gefrituurde kip

Kara-age in een bento, een Japanse lunchmaaltijd in een doos

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles daartussenin.

Fow Pyng Hu

Met een soort gewatteerde smurfenmuts op doen de kindertjes van mijn dochters school geregeld een aardbevingsoefening. Hand in hand lopen ze de vluchtroute. Goed voorbereid zijn op rampen wordt er in Japan met de paplepel ingegoten. Iedereen weet dat als de natuur toeslaat, het vaak zonder mededogen is. Een aardbeving, een tyfoon of een tsunami, ze kunnen je leven in een knip beëindigen.

Nederland is na de watersnoodramp van 1953 eigenlijk niet meer door de natuur op de proef gesteld. Sterker nog, de kracht van Nederland is juist de natuur te beheersen. De polders, de Afsluitdijk, de Deltawerken: we dwingen de natuur ingenieus op haar knieën. Onze praktische benadering oogst veel resultaat en dat geeft vertrouwen.

Als je een Japanse partner hebt, weet je dat je zomaar je relatie op het spel kan zetten door te discussiëren over de manier waarop je met de crisis omgaat. Je komt erachter hoe fundamenteel anders de uitgangspunten zijn. De één is gevoed met het vertrouwen in de wetenschap, de ander met het bewustzijn van de genadeloze natuur. Het gaat verder dan een meningsverschil. Het gaat om een levenshouding die de invalshoek van je gedachten bepaalt.

Maar we voeren geen discussie nu. We zitten in het park met een bento (Japanse lunchmaaltijd in een doos) op onze schoot. De stralen van de zon die onder de sakuraboom uitkomen, verwarmen ons gezicht. We nemen nog een hap en kijken hoe onze dochter de verte in rent. We beseffen dat het er niet toe doet hoe we erover denken. We zijn te nietig, we kunnen beter zwijgen. Daarom is het fijn dat we op deze mooie middag met die bento in het park zitten. Om zo samen iets te delen wat we wel begrijpen.

Kara-age, gefrituurde kip

Ingrediënten
• 4 kipdijfilets
• 2 el sake
• 1 el sojasaus
• stukje fijngeraspte gember
• 2 teentjes fijngeraspte knoflook
• snufje peper
• 90 g aardappel- of maiszetmeel
• olie voor in de frituurpan

Bereiding
Kara-age is een Japanse manier van frituren. Dat kan van alles zijn, maar meestal bedoelt men stukjes kip. Kara-age is het meest voorkomende onderdeel in een bento, een Japanse lunchmaaltijd in een doos. De gefrituurde kip is sappig vanbinnen en krokant vanbuiten. Doordat er geen dikke beslaglaag over de kip zit, wordt die niet zompig na afkoelen. Daarom is de kara-age ideaal om in je bento mee te nemen.

Snijd de kip in hapklare stukjes. Marineer de stukjes in de genoemde ingrediënten, behalve het zetmeel. Zet ze een uur in de koelkast. Verhit de pan met olie tot zo’n 170 graden. Haal de stukjes kip door het zetmeel, zodat ze goed bedekt zijn en doe ze in de frituurpan. Niet alles tegelijkertijd, dan koelt de olie te snel af. Na enkele minuten zijn ze mooi goudbruin. Schep ze op een schaal met keukenpapier. Serveer eventueel met wat citroen of mayonaise.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden