Recept Kaasflan

Kaasflan

Ingrediënten voor vier personen:

• (pyrex)vorm 30x22x3 cm, ruim ingevet met boter
• 125 g zelfrijzend bakmeel
• 100 ml koemelk
• 100 g Griekse yog­hurt (10%)
• 50 g boter
• 2 eieren
• 75 g geraspte jonge (schapen)kaas
• 200 g feta
• gemalen peper
• 50 g geraspte jonge kaas

Erbij:

• tomaten
• vinaigrette
• basilicum
• olijven

Bereidingswijze:

Onlangs werd het boek ‘Milk’ van Mark Kurlansky in het Nederlands vertaald en in deze krant gerecenseerd. Allicht had ik, telg uit een melkfamilie, het boek al in huis. Geen roman, meer een opeenstapeling van gegevens afkomstig uit de hele wereld, toegankelijk door een uitgebreide index. Onderwerp van felle discussie nu en vroeger. Volgens een Sumerische tekst – Irak kende 4500 v.Chr. al veehouders – was melk en laban (soort yoghurt) goed tegen ziekte.

Maar welke melk? Van kameel, ezel, merrie, yak, koe, geit of schaap? Moet melk wel? Ja, vinden toch nog veel mensen die niet veganistisch of lactose-intolerant zijn. Bovendien is zuivel een bijproduct van goed landschapsbeheer bij extensieve veeteelt (Tom Saat, Trouw 28/08). Hier een recept waarin gangbare melksoorten in allerlei vorm voorkomen. ‘Tembelopita’ stamt uit Griekenland, het land dat ons de naam ‘Melkweg’ voor het sterrenstelsel gaf.

Oven voorverwarmen op 175 graden C. Beslag: het meel in een kom afwegen. Kuiltje maken, melk en yoghurt erin scheppen en vanuit het midden met een handmixer door elkaar kloppen voor een glad beslag. Na elkaar eieren en boter erdoor mixen. Vervolgens de geraspte kaas. Als alles goed is gemengd de feta in flinke brokjes met een grote lepel in het beslag vouwen. Het beslag met een spatel uitstrijken in de vorm. De kaas over het beslag in de schotel verdelen.

Drie kwartier bakken op de middelste richel. Vijf minuten wachten met in vierkantjes snijden. Opnemen met een kaasschaaf. Koud ook goed. Kan worden ingevroren.

Erbij:

Dunne plakken tomaat overgieten met vinaigrette van wijnazijn, olijfolie, knoflook, peper, zout. Garneren met basilicumblad en olijven.

Menusuggestie:

Vooraf: Gekruide champignons. 500 g blanke champignons in plakjes met grofgesneden bosuitje en teen knoflook bruinbakken in braadboter. Mengen met gehakte peterselie, tijm, peper en zout. Opscheppen met blaadjes lof. Na: Druiven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden