ReceptNatasja Kilercyan

Juwelenrijst met saffraan en rozenwater

null Beeld
Beeld

Natasja Kilercyan runt haar eigen cateringbedrijf en kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en met elkaar verbindt.

Tegenwoordig hoor je vaak om je heen dat mensen aan het vasten zijn. Dit kan het populaire intermittent fasting zijn. Even een korte uitleg over dit hippe dieet.

Intermittent fasting betekent ‘afwisselend vasten’. Het wordt ook wel periodiek vasten of restrictief eten genoemd. Sommige periodes eet je niets en daarna eet je juist weer wel. Intermittent fasting wordt voornamelijk als methode gebruikt om af te vallen. Maar volgens wetenschappers zitten er ook meerdere gezondheidsvoordelen aan, zoals het herstel van cellen. Het zou zelfs goed zijn voor de gezondheid van het hart.

Maar er is natuurlijk ook de veertig­dagentijd, de vastentijd van christenen die veertig dagen voor Pasen begint. Volgens traditie mag men in de vastenperiode alleen vegetarische gerechten eten en geen alcohol drinken. En ten slotte ook de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Tijdens deze maand mag er tussen zonsopgang en -ondergang niet gegeten, gedronken en/of gerookt worden.

Wat ik zelf zo mooi en inspirerend vind aan alle vormen van vasten, is dat er wordt stilgestaan, er is bewustwording. Het bewustzijn om jezelf spiritueel en/of mentaal verder te ontwikkelen. Door deze aandacht kun je ook groeien, om uiteindelijk de beste versie van jezelf te worden.

Vandaar dat ik deze week graag mijn juwelenrijst met saffraan en rozenwater wil introduceren. Ik noem het juwelenrijst vanwege de saffraan en alle andere verschillende kleuren op je bord. Dit als eerbetoon aan alle mensen die aan het vasten zijn, maar ook aan alle anderen die elke vorm van bewustzijn weleens aandacht (willen) geven. En niet te vergeten aan de mensen die van elke maaltijd willen genieten met eten dat bewust bereid is in het hier en nu.

Ingrediënten

• 300 gram pandanrijst
• 450 ml water
• 1 blokje groentebouillon
• 2 stukken sinaasappelschil
• 1 buisje saffraan
• 1 kaneelstokje
• 5 kardemompeulen
• 3 eetlepels oranjebloesemwater (rozenwater)
• 40 gram gedroogde cranberry’s
• 40 gram rozijnen
• 40 gram gepelde pistachenoten
• 40 gram blanke amandelen
• 1,5 eetlepel suiker
• pitjes van één granaatappel

Bereiding

Overgiet de saffraan met twee eetlepels heet water en laat dit 5 minuten staan. Laat de cranberry’s en rozijnen 5 minuten wellen in een beetje heet water. Spoel de rijst af in een vergiet en doe die met het water in een pan. Voeg het groentebouillonblokje, het kaneelstokje, de kardemompeulen, de stukjes sinaasappelschil en het saffraanwater toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan zachtjes gaar koken. Zet het vuur uit en laat met het deksel erop 10 minuten stomen.

Ga ondertussen verder met de toppings. Hak de amandelen grof. Giet het water van de rozijnen en cranberry’s af. Verhit een beetje olie in een koekenpan. Voeg de amandelen, pistachenoten cranberry’s, rozijnen en de suiker toe. Bak deze rustig ongeveer 5 minuten. Verwijder de kardemompeulen, het kaneelstokje en de sinaasappelschillen uit de rijst. Stort de rijst op een mooie schaal. Verdeel hierover het gedroogd fruit-notenmengsel. Maak het af met de granaatappelpitjes.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden