ReceptBas Robben
Japanse kipnuggets met miso en limoenmayo
Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.
Door te zeggen waar ik ‘weg kom’ en niet waar ik ‘vandaan kom’, voelt u al aan waar de wieg stond. Ik heb heimwee naar de snacks van mijn vroeger. En dan specifiek de eierballen van Snackbar The Corner in Klazienaveen, want alleen die bevatten een heel ei omhuld met een dunne laag kerrievulling, en zijn gepaneerd in fijn paneermeel. Of in Emmen: de stamppot zuurkoolbal, een flinke hap koolhydraten die aan elk van de zeven vinkjes voldoet. Krokant, hartig, zuur, vet, romig, lichtzoet en knetterheet. Of in Nieuw-Weerdinge, waar tot voor kort iemand onder de noemer ‘krokettenkunst’ de meest creatieve kroketvullingen bedacht.
Net als het bij koekjes het geval is, zijn het de snackbarprominenten die in Nederland vooral de lokale keuken op de kaart zetten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de airfryer vooral van stal wordt gehaald om snacks in af te bakken. En in een vier jaar oude aflevering van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde werd duidelijk dat ze ons als consument heel wat aan kunnen smeren onder de noemer: speciaal voor de airfryer. De airfryerfriet blijkt op dezelfde manier te worden geproduceerd als ovenfriet, maar heeft een hoger prijskaartje.
In deze laatste rubriek die over de airfryer gaat, geef ik u een recept voor crunchy Japans geïnspireerde kipnuggets. Door de plakjes kipfilet eerst in een eiwitjas te steken, blijft er meer vocht in het vlees zitten. Als u het nog sappiger wilt, kunt u er ook nog een eetlepel maizena aan toevoegen.
Ingrediënten voor 3-4 personen
• 2 eiwitten
• 2 el lichte miso
• 100 g panko
• 2 el zwart sesamzaad
• 400 g kipfilet
• voor erbij: limoenpartjes
Voor de mayonaise
• 100 g mayonaise
• 1 limoen
Bereiding
Roer met een vork de eiwitten in een diep bord los met de miso. Meng in een tweede diep bord de panko met het zwarte sesamzaad.
Snijd de kipfilets onder een schuine hoek van 45 graden in plakjes van 2 centimeter. Zo krijg je een groot oppervlak waar direct veel van de paneerlaag aan kleeft. Haal de kipstukken door het miso-eiwitmengsel en vervolgens een voor een door het pankomengsel. Leg ze in het mandje van de airfryer (het liefst zonder bakpapier) en bak ze 6 minuten op 180 graden en daarna nog 2 minuten op 200 graden zodat de panko wat kleur krijgt.
Roer intussen voor de limoenmayonaise de rasp van een hele limoen en het sap van een halve door de mayonaise.
Serveer de Japanse kipnuggets met de limoenmayo en extra limoenpartjes.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.