null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Jackfruitstoof met aubergine en zilveruitjes

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Ik moet iets toegeven; ik ben niet in mijn allervrolijkste doen. Regen, kou, korte dagen, de lockdown, mijn lunchroom nog dicht en half december is mijn foodie-vriendin plots ziek geworden. In 2017 kwam ze bij het scheiden van de markt aan mijn kraam staan met de vraag wat we te bieden hadden. Ik had die dag onder andere pom bij me om te proeven, dus bood ik haar een broodje aan. Direct herkende ze de piccalilly die ik gebruik en een vriendschap was geboren. We delen onze passie – anderen noemen het gekte – voor eten: ’s avonds laat elkaar foto’s sturen van de laatste experimenten, in overvloed elkaar uitdagend om een gerechtje tot in de perfectie te maken. Toen ik in 2018 voor Yotam Ottolenghi en vijftig genodigden mocht koken in boekhandel Scheltema, was zij mijn rechterhand bij het testkoken, het uitzoeken van serviesgoed, organisatie van de mise-en-place – alles. Afgelopen weekend heb ik met een glimlach en weemoed de foto’s van dat evenement weer eens bekeken.

Ik vind het zo verdrietig wat haar is overkomen en ik mis mijn inspiratiebron bij wie ik regelmatig langsfietste met een vraag over een recept, een nieuw idee en de nieuwsgierigheid naar wat nu weer aan haar creatieve culinaire brein was ontsproten. Voor mij is zij de koningin van de stoofschotel, altijd met zure uitjes. Toen wij begin december covid kregen, kwam zij ons een van haar stoofschotels brengen. Geheel tegen haar natuur in – zij is van het bourgondische – bracht ze ons een vegetarische stoof met kikkererwten. Vandaag een andere vegetarische stoof met jackfruit, aubergine en zilveruitjes.

Ingrediënten

• 5 eetlepels zonnebloemolie
• 1 grote aubergine in blokjes gesneden (ongeveer 350 gram)
• jackfruit (blik 550 gram), uitgelekt, gespoeld, drooggedept en gehalveerd
• 2 tenen knoflook, geperst
• 1 grote ui, gesnipperd
• 1 eetlepel tomatenpuree
• ½ liter bouillon (groenten of kip)
• gepelde tomaten uit blik, in stukken gesneden plus 4 eetlepels van het sap
• 1 theelepel gedroogde tijm
• ½ theelepel vijfkruidenpoeder (zie recept 8 september)
• 1 chilipeper of, als u het kunt vinden, een gave madame Jeanette
• 10 gram rietsuiker
• 1 theelepel gesneden selderie
• 1 eetlepel zilveruitjes, uitgelekt
• een royale draai van de pepermolen en zout naar smaak

Bereiding

Verhit 3 eetlepels olie en roerbak de aubergine goudbruin. Haal ze uit de pan en leg weg in een kom.

Voeg de overige 2 eetlepels olie toe en roerbak de jackfruit gedurende ongeveer 2 minuten. Voeg knoflook en ui toe en roerbak nog eens 30 seconden. Roerbak de tomatenpuree een 30 seconden mee.

Blus af met de bouillon en voeg de gesneden tomaten, tomatensap, tijm, vijfkruiden, chili, rietsuiker en geroerbakte aubergine toe en breng aan de kook. Draai het vuur naar de laagste stand en stoof het gerecht ongeveer 15 minuten.

Roer de zilveruitjes en de gesneden selderie door de stoof. En breng op smaak met peper en zout. Op zichzelf is dit al een prima vullend gerecht, maar het is in goed gezelschap met gebakken aardappeltjes of rijst.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden