Beeld Mark van der Zouw

ReceptThaise rode curry met eend

Ja, toch weer Thais vandaag

Mam, gaan we ook eens een keer een week géén Thais eten?” Dat is de eerste vraag die ik krijg als ik mijn favoriete rode curry met eend op tafel zet. Goed begin. Heb ik me daarvoor in het zweet staan vijzelen?
“Eh ... een hele week geen Thais eten? Daar moet ik even goed over nadenken hoor. Nee.”
“Mam, doe niet zo flauw. Het kan toch ook weleens één weekje niet?”
“Kom op jongens, het valt wel mee toch? Vorige week aten we geen Thais! De laatste keer dat je Thais at, was op mijn feest. Twee weken terug dus.”
“Ja, bij jou was het misschien een week niet. Maar gisteren bij papa wel. En nu alweer.”

De arme schapen zitten – nee, wonen – tussen twee vuren en verhuizen om de paar dagen van de ene chiliverslaafde naar de ­andere. Een jeugdtrauma in the making ...

Waarschijnlijk zullen mijn kinderen hún kinderen niets anders voor zetten dan brave aardappels met laffe jus, wat duffe groente en een ongevaarlijk stukje proteïne. Zodat díé kinderen ook weer een verhoogde kans hebben een chiliverslaving te ontwikkelen. Het zit toch een beetje in de genen.

Zowel m’n zoon als dochter schept enorme bergen witte rijst op, in de hoop dat het daarbij blijft. Ze proberen mijn opscheplepel vol curry nog te weren van hun bord, maar ik ben onverbiddelijk in mijn culinaire opvoeding. Proeven zullen ze.

En dat doen ze. Mijn dochter vist alle stukjes eend, tomaat en ananas uit de curry en eet ze met smaak; mijn zoon vindt de saus van de curry toch wel behoorlijk lekker door zijn rijst. Aan de stukjes aubergine hebben ze allebei een broertje dood. Maar ze klagen in elk geval niet dat het te pittig is. Het zijn tenslotte toch mijn kinderen.

Thaise rode curry met eend

• 250 ml kokosroom (liefst Kara)
• 4 el rode currypasta (liefst – nee verplicht! – zelfgemaakt)
• 250 ml kokosmelk (Kara; houd wat achter voor garnering)
• 3 limoenblaadjes, in heel dunne reepjes
• 40 g verse groene peperkorrels aan de tak (Aziatische supermarkt)
• 3 aubergines, in stukken van 2 x 2 cm
• 150 g ananas, in stukken van 2 x 2 cm
• 6 cherrytomaatjes
• 250 g geroosterde eend in dunne plakjes (Aziatische supermarkt)
• 10 witte druiven
• 30 g Thaise basilicum, ­grofgehakt (houd wat achter voor garnering)
• 2 el Thaise vissaus
• 2 el sojasaus
• 2 el palmsuiker

Bereiding
Je begint met je eigen currypasta: in de vijzel gaan 1 el korianderzaad, zaadjes uit 2 kardemompeulen, ½ tl zwarte peperkorrels, ½ tl zout. Stamp tot poeder, voeg stuk voor stuk de volgende ingrediënten toe en vijzel tot pasta: 10 fijngesneden in water geweekte peperoncini, 1 tl gehakte galanga, 1 tl gehakt citroengras, 1 tl geraspte kaffirlimoenschil, 1 el gehakte korianderwortel, 3 el gehakte sjalotten, 3 el gehakte knoflook, 1 tl garnalenpasta, 10 kleine Thaise rode pepers.

Nu nog de curry. Een makkie! Verhit kokosroom in een wok en roerbak ± 4 minuten tot de olie zich scheidt. Voeg currypasta toe en bak 2 minuten. Giet kokosmelk erbij en breng aan de kook. Voeg limoenblad, groene peper, aubergine, ananas en tomaat toe en laat 3 minuten pruttelen. Dan eend, druiven, basilicum, vissaus, soja en suiker erbij, en nog eens 3 minuten. Garneer met wat ­extra basilicum en ­kokosroom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden