null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Italiaanse rijstsalade

Charlotte Kleyn

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

In het noorden van Toscane ligt het dorp Torre del Lago, ingeklemd tussen de Middellandse Zee en het meer Lago di Massaciuccoli. De plek staat al een eeuw in het teken van Giacomo Puccini (1858-1924): de meest geliefde operacomponist van Italië (op Verdi na dan), die jarenlang in een villa aan het meer woonde. Sinds 1938 heet de plek zelfs officieel Torre del Lago Puccini. Elke zomer voert men zijn opera’s op in een openluchttheater aan het meer, en na jaren hopen lukte het me deze zomer eindelijk om te gaan. Het stelde niet teleur. Ik had de grootste voorpret in horeca-etablissementen als gelateria Butterfly, hotel Turandot en café Nessun Dorma – de beroemde aria die vele Italianen tijdens de coronacrisis nog vanaf hun balkons zongen.

De dag na de opera bezocht ik de villa van mijn held. Je kunt er zijn piano, jagersattributen, bed en schrijftafel zien. De muren en vitrines hangen vol met zijn aantekeningen, brieven, familiefoto’s en gesigneerde portretten van operasterren. En tot mijn grote vreugde stond er een ongedateerd menu van Ristorante Imperiale (zonder plaatsnaam), vol referenties naar Puccini’s werk. Het restaurant zal het diner speciaal voor de maestro bedacht hebben. De gasten kregen kreeft alla Puccini, zeetong alla Bohème, lamsbout alla Tosca, ‘lekkernijen’ alla Butterfly, kwartels alla Fanciulla del West en parfait alla Trittico. Omdat het lastig achterhalen is wat dat precies voor gerechten waren, deel ik hierbij een recept uit het The Bel Canto Cookbook vol recepten van operasterren waar ik al eens eerder over schreef. Deze rijstsalade is geïnspireerd op het recept van beroemd Puccini-vertolker Franco Corelli.

Ingrediënten voor 4 personen

• 300 gram risottorijst
• 500 gram rijpe tomaten, in stukken
• 75 gram kappertjes
• 100 gram zwarte olijven
• 1 blik artisjok, in stukken
• 4 gedroogde tomaten, fijngehakt
• sap en geraspte schil van 1 citroen
• flinke draai zwarte peper
• flinke hand basilicum, grofgehakt
• flinke hand platte peterselie, grofgehakt
• 3 eetlepels lekkere olijfolie

Bereiding

Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de rijst gaar in ongeveer 15 minuten. Giet af en spoel goed af onder koud water. Laat uitlekken.

Meng de rijst met de rest van de ingrediënten en proef of er meer zout, peper, zuur of olie bij mag.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden