null Beeld

ReceptJoke Boon

Italiaanse erwtensoep

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Het was hoogzomer en ik had enorme pijn in mijn rechterzij. Ik ging naar de huisarts en die constateerde dat het een galaanval betrof. Had ik misschien iets bijzonders gegeten? Nou bijzonder.... ‘het begon na het derde bord erwtensoep’ zei ik. ‘Erwtensoep in de zomer?’ Vroeg de huisarts ‘drie borden?’ en dacht er het zijne van.

Er zijn gerechten die ‘horen’ bij de winter de zogeheten winterkost. Omdat ze voedzaam zijn, verwarmen en ingrediënten bevatten die in het winterseizoen volop voorradig zijn. Zomerse gerechten zijn lichter, frisser en kunnen ook koud of lauwwarm gegeten worden. Niets of niemand schrijft echter voor dat je winterse gerechten niet zomers mag eten en omgekeerd. Ik ben opgevoed met dat je moet eten waar je trek in hebt, ongeacht of dat ‘passend’ is. Wij aten daarom wel eens oliebollen of erwtensoep in de zomer.

Deze winter kookte ik enkele malen grote pannen erwtensoep. Eén met vlees en éen zonder. Ik deelde uit, kreeg eters en deed wat emmertjes in de vriezer voor later. Terwijl ik de vleesversie maakte volgens het recept van mijn moeders oma, maakte ik een veganversie voor mezelf met een knipoog naar het voorjaar waarnaar ik inmiddels verlang. Ik noemde het ‘Italiaanse’ erwtensoep, misschien door de oregano en tomaat die ik erin verwerkte. Nu kennen ze in Italië volgens mij geen ‘snert’ zoals wij die kennen. Ik vroeg het aan Antoinette Coops die in de Italiaanse Veneto woont: ‘’Er zijn wel overal spliterwten te koop, in combinatie met andere peulvruchten of granen, maar ik heb het nooit als recept gezien.’’

Soep op basis van erwten ként wel een eeuwenlange en wereldwijde traditie. Mijn erwtensoep met courgette, tomaat en mediterrane kruiden is heel erg lekker. Druppel wat goede olijfolie in de soep voor de finishing touch.

Ingrediënten voor 4 personen

• 350 g spliterwten
• 300 g courgette, in blokjes
• 200 g uien, gesnipperd
• 1 teen knoflook, fijngehakt
• 250 g lekkere tomaatjes, in stukjes gesneden
• 1 volle tl gedroogde tijm
• 1 volle tl gedroogde oregano
• 1 1⁄2 liter groentebouillon zelfgemaakt of van blokjes
• bosje peterselie grof gehakt
• olijfolie, zout en peper

Bereiding

Was de spliterwten en doe ze in een ruime pan met de courgette en de bouillon. Breng aan de kook en laat 45 minuten koken. Verhit ondertussen 2 el olijfolie in een koekenpan, fruit uien en knoflook 5 minuten aan en voeg de tomaatjes, tijm en oregano toe. Schep om, laat 15 minuten meebakken.

Schep het tomaat-ui mengsel bij de spliterwten, roer door en laat verder koken tot de 45 minuten verstreken zijn. Schep de peterselie door de soep, maak op smaak met peper en zout en warm nog 1 minuut door. Schep de soep in bord of kom, en druppel er wat olijfolie over.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden