ReceptBas Robben
Is het een cakeje of een broodje? Het is een scone!
Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.
Is het een broodje of is het een cakeje? De lichtzoete scone werd voor het eerst genoemd in een oud Schots gedicht aan het begin van de zestiende eeuw.
De scone (klinkt als skonn of skoon) is een kruimig baksel dat met bakpoeder de lucht in gaat en is dus anders dan andere broodjes die daarvoor gist gebruiken. Het lijkt daarmee wel wat op een soda bread. Een beetje droog is het vaak en ook een beetje niksig op zichzelf. Waarom de Britten de scone niet hebben doorontwikkeld maar wel als hun nationale trots op het schild hebben gehesen, weet ik niet. Scones gaan gelukkig altijd vergezeld met clotted cream (ingedikte room, lijkt wel wat op mascarpone) en een jammetje. Dat maakt ze een stuk aantrekkelijker.
Ik had de scone niet echt meer op mijn radar, tot ik op een bistrosetje neerstreek bij The Cottage in Amsterdam-Oost. Daar wordt vooral heel erg goed en heel erg Brits gekookt en zo kwam het voor dat ik na een full English breakfast ook een uitstekend exemplaar voor m’n neus kreeg. Met goudbruine knapperige randjes, doorspekt met zomerkoninkjes en vergezeld van twee knapzure jams en heel dikke clotted cream. Die moest ik thuis natuurlijk meteen namaken. Of het nu een broodje jam is of een cakeje laat ik in het midden, droog zijn ze in elk geval niet, mits je niet te lang kneedt.
Ingrediënten voor 8 scones
• 300 g tarwebloem
• 1 el bakpoeder
• 75 g kristalsuiker
• 2 tl kaneel
• 1 tl zout
• 125 g koude boter, in een blok
• 125 ml slagroom + extra om te kwasten
• 100 ml zure room
• 250 g aardbeien
• 1 el vanille-extract
• rietsuiker, om te bestrooien
• clotted cream/crème fraîche en jam, voor erbij.
Bereiding
Meng in een grote kom de bloem met het bakpoeder, suiker, kaneel en zout door elkaar. Snijd de boter in dunne plakjes en doe ze in de kom met de bloem. Hussel de boter licht en druk de plakjes met je vingertoppen plat zodat ze als dunne vellen in de mix zitten. Klop daarna je handen af.
Meng in een kleine kom de slagroom, zure room en het vanille-extract met een garde glad. Halveer of kwarteer de aardbeien, ze moeten ongeveer even groot zijn. Hussel de aardbeien met een spatel door de bloem. Giet dan het slagroommengsel erbij en roer kort tot er een deeg ontstaat.
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Bestuif je werkblad met wat bloem en kiep het deeg erop. Vorm daarvan een vierkant van zo’n 20x20 cm. Bestrooi eventueel met extra bloem als het te plakkerig is. Snijd het vierkant in 8 driehoeken en leg deze met veel tussenruimte (zeker 5 cm) op een beklede bakplaat.
Kwast de scones in met de extra slagroom en bestrooi gul met rietsuiker. Bak de scones 20-25 minuten in het midden van de oven. Ze moeten zowel bovenop als onderop goudbruin zijn. Laat ze daarna afkoelen. Serveer ze met wat clotted cream/crème fraiche en lekkere jam.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.