ReceptJanine en Annemieke Jansen
Instant, maar dan gezond: misosoep met edamame
Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.
Sojabonen zitten vol fytosterolen, die ook wel plantensterolen worden genoemd. Het zijn vetachtige stoffen in planten. Ze werken het slechte cholesterol in ons lichaam tegen. Edamame zijn jonge sojabonen. En miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Dat laatste is een schimmel. Het mengsel is ook nog eens gefermenteerd, waarmee miso een probiotische, positieve werking heeft op onze darmen. Tot zover deze lezing.
Waarom zijn wij niet veel eerder misosoep gaan bereiden? Wat een geweldig gerecht! We herinneren ons de vroeger ook bij ons thuis populaire instantsoep (meestal van een bepaald merk): een zakje gedroogd spul met veel zout en een zwikje andere toevoegingen dat je in een mok kokend water deed. Een opkikkertje. Waarvan kikker je dan op, zou je je eigenlijk moeten afvragen? Het is dus niet bepaald een wonder van gezondheid. Het soepgoedje is op menig kantoor te verkrijgen, zelfs via veel automaten langs de snelweg. En sommige familieleden van ons zaten op bezoek in China vaak vergenoegd noedelsoep te slurpen, want tja, ‘je kikkert er zo van op’. Elke dag. Nog steeds heeft dochter-/nichtlief een voorliefde voor noedelsoepjes, maar tot onze grote vreugde gooit ze er tegenwoordig een hoop groente door. Waarmee de opvoeding ook op dit vlak als behoorlijk geslaagd kan worden gezien.
Maar die misosoep lieten we altijd links liggen. Tot vorige week. Tjonge, wat een verrijking. Er zit dashi in, een soort bouillon, die gemaakt wordt van zeewier en bonitovlokken, en dat zijn dan weer flinterdunne gedroogde, gerookte en gefermenteerde reepjes tonijn. Dashikorrels hadden wij toevallig in huis, maar u kunt ook een gewoon bouillonblokje nemen, hoor.
Het misosoepje van vandaag is niet alleen gezond, maar heeft bovendien de onvolprezen umamismaak. U kunt het aan alle kanten opleuken met bijvoorbeeld shiitakes, gebakken tofoe, kool, paksoi, eieren en ga zo maar door! Wij deden er de voornoemde jonge sojaboontjes door, die tegenwoordig bij iedere buurtsuper in verschillende hoedanigheden verkrijgbaar zijn: uit de diepvries, uit blik, gepeld of nog in de peul.
Ingrediënten voor twee personen
• 2 tenen knoflook
• 100 g edamame (gepeld)
• 2 el milde olijfolie
• ½ liter water
• ½ zakje dashikorrels (of ½ bouillonblokje)
• 3 cm verse gember
• 1 el misopasta
• 1 lente-uitje
• eventueel verse zwarte peper
• eventueel extra groente, ei enz. (zie hierboven)
Bereiding
Als u edamame uit blik gebruikt, spoel ze dan eerst even af. Die uit de diepvries moet u laten ontdooien. Snipper de knoflook. Bak hem en voeg de boontjes toe.
Breng een halve liter water aan de kook. Los er de dashikorrels of het halve bouillonblokje in op. Voeg de gember fijngesneden toe. Roer er de miso doorheen; wrijf goed met de achterkant van een lepel om er de klontjes uit te halen. Laat de soep-in-wording vooral niet meer koken, want dan gaan de goede eigenschappen van de miso verloren. Hou hem dus warm op zacht vuur. Doe er de boontjes bij. Snij het lente-uitje ultrafijn en voeg het toe aan de soep. Zout is waarlijk niet meer nodig. Wellicht verse peper voor wie wil, en/of de zo-even genoemde gezonde (!) toevoegingen.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.