null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Indiase aardappels

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn

Aloo tikki, samosa, vada pav, aloo gobi, masala dosa, batata vada: in India vind je gerechten en snacks met aardappel (aloo in Hindi) in overvloed. Dat is een relatief recente ontwikkeling, want aardappels komen oorspronkelijk uit Peru (ja, ook in middeleeuws Europa deed men dus zonder).

Net als de voor India nog veel essentiëlere chilipeper – stel je India zonder eens voor! – introduceerden de Portugezen aardappels al in de zestiende eeuw in Zuid-Azië, maar lang bleef de consumptie beperkt tot de westelijke kustgebieden. Dat veranderde tijdens de Britse koloniale overheersing: volgens de Britten was de aardappel superieur aan lokale groenten. Ze lieten hun koks de knol gebruiken en stimuleerden de teelt ervan. Dat werkte: in de negentiende eeuw groeide de aardappel al door het hele land en inmiddels is India de derde producent van aardappels in de wereld. En vind je hem dus in een heel scala van gerechten, van noord tot zuid en west tot oost.

Dat, en nog veel meer fascinerends over de culinaire geschiedenis van het gigantische land, lees je in Curry: A Tale of Cooks and Conquerors van historica Lizzie Collingham. Ze geeft in haar boek ook een recept voor aardappels met veel uien en specerijen. Dit is mijn versie.

Ingrediënten voor 2 personen

• 5 eetlepels zonnebloemolie
• 1 kaneelstokje
• 4 kardemompeulen
• 4 kruidnagels
• 2 laurierbladeren
• 2 uien, in dunne ringen
• 6 knoflooktenen, geplet
• 1 theelepel chilivlokken
• 1 theelepel kurkuma
• 400 gram vastkokende aardappels, geschild en in stukken
• 1 eetlepel tamarindepasta
• 1 theelepel bruine rietsuiker

Bereiding

Verhit de olie in een grote koeken- of braadpan. Bak de kaneel, kardemom, kruidnagel en laurier 1 minuut. Voeg de uien toe en bak tot ze goudbruin zijn. Doe de knoflook erbij en bak nog 5 minuten. Voeg de chili, kurkuma en aardappels toe. Roer constant, tot de aardappels een laagje van het kruidenmengsel hebben. Voeg de tamarinde, suiker en wat zout toe en 200 milliliter water. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat pruttelen tot de aardappels gaar zijn, in ongeveer 20 minuten. Roer regelmatig. Voeg eventueel meer water toe. Proef of er meer zuur (tamarinde), suiker of zout bij moet.

Serveer met basmatirijst. Ik at er nog een komkommersalade bij (aangemaakt met wat zout, azijn en gemalen komijn).

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden