KokenGyu-don

Ik bedacht mijn droom boven een kom rijst met rundvlees en ui

Fow Pyng HuBeeld Jakob van Vliet

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles daartussenin.

Mijn vrouw heeft deze lockdown gebruikt om haar website te updaten. Ze is grafisch ontwerper, er moest wat oud werk verwijderd worden. Als ik meekijk, herinner ik me weer de periode waarin het werk gemaakt werd. Dat is alweer meer dan tien jaar geleden. Ik kwam in Japan wonen en ging haar helpen met haar werk. Ze had een kleine studio in een trendy wijk van Tokio. Het leek me wel wat, ­samen modeglossy’s vormgeven.

Ik heb grafisch ontwerp gestudeerd, dus technisch was ik vaardig genoeg om mijn eerste taak uit te voeren. Het scannen van een flinke stapel dia’s. Handtasjes, hoge hakken, make-up en sieraden. Vervolgens knipte ik ze los in Photoshop. Veel, maar ook makkelijk werk.

Hierna werd het pijnlijker. Ik moest de items ordenen op een pagina. Als je nooit iets met modebladen hebt gehad, zal je waarschijnlijk nooit zijn opgevallen hoe de ogenschijnlijke rommel in een dynamisch compositie is verwerkt. Maar hoe ik ook bleef schuiven met de hakken en de lippenstift, mijn opmaak bleef saai en stijf. Met een glimlach keek mijn vrouw me aan terwijl ze alle pagina’s opnieuw vormgaf.

Het was ook mijn vergissing om te denken dat de inhoud van die tijdschriften het leven zou worden waarin ik terecht zou komen. De verwachte glamour en glitter van Tokio liet zich eigenlijk nooit zien. Heel af en toe waren er feesten, maar daar liep ik underdressed rond. Het was dus eigenlijk wel fijn om me af te sluiten in die kleine studio. Om de illusie van een glossywereld op een paar vierkante meter in elkaar te zetten.

Er kwam steeds meer werk, maar ik werd maar niet beter. Het was de hoogste tijd om iemand anders aan te nemen. Iemand die wel dat gevoel in zijn vingers had.

De jongeman kwam tegenover mij te zitten. We wisselden weinig woorden. Hij zag me die dia’s scannen die ik voor hem losknipte. Hij zag me voor het middageten zorgen. Het studiootje liep weer gesmeerd, dat was fijn, maar eigenlijk werd ik overbodig. Tijd voor iets anders. Ik had altijd al de handel in gewild, iets produceren in China en dat dan op de Japanse markt uitbrengen.

Maar daarover de volgende keer. Tot nu was het alleen een droom. Een droom die ik bedacht terwijl ik bij mijn geliefde gyu-don-keten het middageten afhaalde: een kom rijst met dungesneden rundvlees en ui.

Gyu-don 

(rijst met dungesneden ­rundvlees)

Ingrediënten
• 200 gr biefstuk
• 1 ui, in partjes gesneden
• 50 ml sake
• 2 el sojasaus
• 1 el suiker
• ½ tl hondashi (Japans bouillonpoeder)
• 1 tl geraspte gember
• 100 ml water
Extra: wat fijngesneden lente-ui, gepocheerd eitje, een beetje beni-shoga (ingemaakte gember), kimchi, togarashi (Japanse chilipepermix)

Bereiding

Een gyu-don is bijna het equivalent van ons patatje met. Je kunt voor nog geen 5 euro ­ergens snel eentje eten. Het rundvlees voor gyu-don hoeft niet supermals te zijn, omdat we het zo dun mogelijk snijden. Een gewone biefstuk volstaat, maar een lap rib-eye heeft door zijn vet iets meer smaak. Doe het vlees zo’n 2 uur in de vriezer; halfbevroren vlees kun je flinterdun snijden. Doe de ui, sake, sojasaus, suiker, hondashi en water in een koekepan. Laat 5 minuten rustig koken. Doe vlees en gember erbij. Laat enkele minuten meekoken. Voeg eventueel meer sojasaus en suiker toe. Serveer over een kom rijst en top eventueel af met de extra’s.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden