null Beeld

ReceptBas Robben

IJzerenmaagdcake

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Twee redenen waarom ik het liefst het hele weekend naar Midsomer Murders kijk: ik wil erdoor meteen een cottage boeken en er wordt zo lekker veel en ridicuul gemoord. Dat je moordneigingen hebt, soit. Maar dat de moordenaars in de serie het nooit bij eentje kunnen laten verbaast en vermaakt mij enorm. In mijn lievelingsscène vindt een landeigenaar zijn tragische dood in een ijzeren maagd. Dat is een soort rechtopstaande sarcofaag met heel veel pinnen erin die het lichaam spiesen. De ongelukkige moet dan maar hopen dat hij op slag dood is, anders is het wachten tot hij doodbloedt. Het is een martelwerktuig dat waarschijnlijk nooit gebruikt is, behalve dan in de macabere fantasieën van schrijvers. In het Duitse Rothenburg ob der Tauber is nog een exemplaar te zien.

U zult denken, wat is dit voor rare aanloop naar het recept en ik geef u geen ongelijk. Maar er is wel degelijk een link. Door een stuk vlees te doorzeven met gaatjes wordt het malser maken en trekt er meer smaak in. Hetzelfde geldt voor het recept van de cake dat ik vandaag met u deel. Wat oma’s appeltaart voor ons is, is de tres leches-cake in Latijns Amerika. Na het bakken van de luchtige cake krijgt het de ijzeren maagd-behandeling waarna hij wordt overgoten met drie (tres) soorten melk (leches). In al die kleine gaatjes sijpelt dan het mengsel van gecondenseerde melk, slagroom en koffiemelk. Ik weet dat er daarna vaak nog eens geklopte slagroom op wordt gestapeld, eventueel met wat vruchtjes voor de vorm. Maar deze cake druipt al zo van decadentie, dat ik het niet nodig acht. En voor als u de ijzeren maagd in actie wilt zien: seizoen 11, aflevering 7.

Ingrediënten (voor 8 gulle stukken)

• 180 gram tarwebloem + extra om te bestuiven
• 6 eieren, waarvan je 6 eiwitten en 3 dooiers gebruikt
• 1,5 eetlepel vanille-aroma of 2 theelepels extract
• 1 eetlepel bakpoeder
• 2 theelepels kaneelpoeder
• 125 ml volle melk
• 250 ml koffiemelk
• 200 ml gecondenseerde melk
• 250 ml slagroom

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden elektrisch of 165 graden hetelucht. Kwast een metalen bakvorm van ongeveer 30 bij 20 centimeter in met boter. Bestrooi met een beetje bloem, zwenk de vorm tot alles is bebloemd en schud het teveel eruit.

Zorg ervoor dat uw grote mengkom en de gardes vetvrij zijn en klop met een elektrische mixer de zes eiwitten stijf. Voeg de suiker per eetlepel toe en klop intussen goed door. Klop daarna een voor een de dooiers en daarna het vanille-extract en de melk erdoor. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en de kaneel. Spatel dit door het eimengsel. Schep het cakebeslag in de bakvorm en bak de cake 40 minuten, maar dek hem halverwege af met aluminiumfolie. Test daarna of de cake gaar is door er met een stokje in te prikken, dat moet er droog uitkomen. Laat de cake een half uurtje afkoelen in de vorm en keer hem daarna om op een rooster boven een bakplaat of groot bord (hij ligt dus ondersteboven).

Prik naar hartenlust met een eetstokje gaatjes in de cake. Meng in een schenkkan de koffiemelk met de gecondenseerde melk en de slagroom. Giet de helft over de cake en laat het 5 minuten intrekken. Draai hem daarna om en herhaal. Bewaar de cake in de koelkast.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden