null Beeld
Beeld

ReceptHuzarensalade voor Oudjaar

Huzarensalade voor Oudjaar

Henja Schneider

Ingrediënten:

1 kg gare, afgekoelde aardappelen

zwarte peper

200 g kort gekookte doperwten, 200 g kort gekookte worteltjes

400 g ‘restjes’ gebraden vlees of 500 g gebakken kastanjechampignons

2 zure appelen, geschild

2 augurken

12 zilveruitjes

ca. 2 eetlepels azijn

ca. 4 el arachideolie

2 à 3 kropjes little gem

mayonaise van goede kwaliteit

Ter garnering:

plakjes hardgekookt ei

kleine augurkjes

tot waaiertjes gesneden

zilveruitjes

Deze ingrediënten leveren een salade op voor een flink gezelschap. Hoe flink hangt af van de vraag of de salade een hoofdrol speelt of deel uitmaakt van een groot buffet.

Het mengsel voor de salade kan, als er ruimte is in de koelkast, een dag van tevoren worden gemaakt. Wie geen restjes vlees heeft, kan een dag of twee van tevoren vlees braden. Laat dat niet in de jus staan, maar bewaar het ingepakt, 'droog' in de koelkast, zodat het in stevige blokjes kan worden gesneden. U kunt desgewenst een deel gekookte ham gebruiken. Kook de aardappelen (niet te) gaar: ook die moeten in stevige blokjes gesneden kunnen worden.

In oude kookboeken staan geen vegetarische versies van huzarensalade, maar gezien de veranderende eetgewoonten lijkt het verstandig om snel een vegaversie te bedenken. Het recept is traditioneel gebaseerd op restjes van van alles en nergens staat te lezen dat er geen paddestoelen in mogen. Ik gebruik op hoog vuur, kort gebakken, in stukken gesneden kastanjechampignons. Denk qua garnering aan beeldig zwarte pareltjes (niet te gaar gekookte belugalinzen) of aan gebroken-witte kikkererwten (al zou van die ingrediënten dan strikt genomen ook iets in het salademengsel moeten zitten). En zoek naar een vega-mayonaise.

Snijd alle ingrediënten tot en met de twaalf zilveruitjes in blokjes ter grootte van een forse doperwt en meng ze. Breng het mengsel op smaak met azijn en arachideolie, zwarte peper uit de molen en zout.

Beleg voor het serveren een grote, platte schaal langs de rand met little-gembladeren, schep het salademengsel op de schaal, vorm het met natte handen tot een halve (eventueel langwerpige) min of meer gladde bol, en bestrijk die met mayonaise. Leef u vervolgens uit in de garnering.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden