null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Huzarensalade met linzen

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Een paar keer per jaar wandel ik met mijn liefste tante aan de arm over begraafplaats Zorgvlied, prachtig gelegen aan de Amstel in Amsterdam. We bezoeken daar samen het graf van tante B. Onderweg lopen we over een pad dat de Fluwelen hoofdlaan wordt genoemd. Aan beide zijden omgeven door graven, sommigen eeuwenoud en prachtig versierd met mensgrote engelen van marmer. Op onze weg komen we ook langs het graf van Annie M.G. Schmidt, heldin uit mijn jeugd. Mijn moeder las me veelvuldig uit haar werk voor, ik genoot van het ritme van de woorden en van het verhaal.

Het graf van Annie op Zorgvlied is niet alledaags, zoals zij dat zelf ook niet was. Het is een monumentje gemaakt van gekleurde tegeltjes met in het midden een glazen doorkijkje. In de aarde ervoor staan talloze balpennen met zo’n blauwe of rode achterkant en een doorzichtig knopje waarmee je de pen aan of uit kunt klikken. De eerste keer toen we Annies graf ontdekten zei de tante aan mijn arm: ‘Ik vind het een beetje vreemde grafsteen: het zijn net keukentegeltjes, het lijkt wel een keukenblok’.

Nu weet ik niet of Annie M.G. Schmidt kon koken, maar in haar teksten komen veel eetmomenten voor. Zo laat Floddertje de keuken rood bespetteren als ze de staafmixer in de tomatensoep omhoog haalt en komen in ander werk Kaapse raasdonders, fletse flenzen en hasselbramenjam voorbij.

In Otje is vader Ties kok in hotel de Koperwiek. Meteen vond ik hem sympathiek omdat hij de verwende gasten geen lijster uit de tuin, maar kip serveerde. Ik was aangenaam verrast toen ik Otjes kookboek tegenkwam, waar de recepten uit dat verhaal worden gegeven.

De huzarensalade deed me denken aan mijn versie met linzen, waarbij ik net als de vader van Otje het één (de ham) vervang door het ander: namelijk linzen.

Ingrediënten voor 6-8 personen

• 400 gram aardappel, geschild en in stukken
• 75 gram linzen (ongekookt) die heel blijven tijdens het koken zoals bruine, groene, Beluga, de Puy of berglinzen
• 50 gram wortel in blokjes
• 50 gram diepvriesdoperwtjes
• 100 gram (vegan) mayonaise
• 2 eetlepels inlegazijn uit de augurkenpot
• peper en zout
• mespunt kurkuma (voor de kleur)
• 1 kleine rode ui of sjalot, heel fijn gesnipperd
• 75 gram augurken fijngehakt

Bereiding

Kook de aardappel in gezouten water gaar. Giet af en laat droog stomen. Was de linzen in een zeef en kook ze in ruim water zonder zout in 18-25 minuten gaar (afhankelijk van de soort). Controleer dit door er een te proeven. Giet af en spoel koud. Laat uitlekken. Kook de wortel en de doperwtjes in 5 minuten gaar in water met een snuf zout. Giet ze af en laat uitlekken.

Stamp de aardappelen fijn en meng er de mayonaise, de inlegazijn van de augurken, peper, zout en de kurkuma doorheen. Als alles tot een soort romige puree is gemengd, voeg dan de ui en augurk, de doperwt en wortel toe en meng goed. Schep tot slot de gare uitgelekte linzen erdoor en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.

Laat in de koelkast koud worden. U kunt de salade in een koelkastdoosje bewaren of op een schaal als een salade opmaken. In dat geval kunt u er wat aangelengde (met augurkennat) mayonaise overheen gieten en het geheel garneren met plakjes tomaat en augurk.

Lekker met toast of stokbrood.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden