null Beeld
Beeld

Koken metJanine en Annemieke Jansen

Huisgemaakte antipasti

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Inmiddels alweer ruim een week geleden konden we voorlopig voor het laatst ’s avonds uit eten. Dat doen we graag, dus hup, wij uit eten. Wij is in dit geval Janine en heur man, en wel in Neerlands hoofdstad. Het reserveren viel waarachtig niet mee. Janine heeft een flinke daar-wil-ik-graag-eens-eten-lijst, maar niks daarvan: alles vol. Gelukkig is er altijd nog het favoriete restaurant van manlief. Daar was plek zat, raar genoeg. Ongecompliceerd Italiaans, altijd goed, maar wel met een snufje avontuur. Een heerlijk lichte, stijlvolle ruimte. En inderdaad, bijzonder smaakvol én betaalbaar.

Nee, dan die andere van Jansen, Annemieke. Die had een heel andere ervaring, in Gouda. Dat viel vies tegen. Glutenvrij moest het zijn voor haar, natuurlijk, keurig vooraf gemeld. De eerste gang bestond uit poffertjes. Tja. Dat kan glutenvrij, maar voor de zekerheid even vragen. Ai… De kok in kwestie was het een beetje vergeten, zoals hij het formuleerde. Je zal maar een of andere dodelijke allergie hebben! Dan maar de huisgemaakte tomatensoep naar grootmoeders recept, ook op de kaart. Als dát recept van grootmoeder was, dan was ze vast de oprichter van een bekende nationale leverancier van soep uit blik. Daarnaast was er ook nog huisgerookte zalm. Een drukke bedoening daar in die keuken, met al die huisgemaakte gerechten.

Wij worden in zo’n geval tamelijk chagrijnig: flink betalen voor eten waarvan je denkt, mmm, dat kunnen we zelf toch echt veel beter.

Het Gouda-avontuur vroeg om een herkansing, dus gingen we met z’n allen de allerlaatste avond dat het voorlopig kon naar een sterwaardig restaurant in de periferie van het Groene Hart. Daar vertellen we u nog eens uitgebreid over. Voor vandaag huisgemaakte antipasti. Gevulde glutenvrije flensjes, een recept van onze grootmoeder (haha)! En een matrimonio (‘huwelijk’, combinatie van…), een Spaans gerecht voor op brood maar ook heerlijk met huisgeroosterde paprika. Verschillende groenten, noten, vis en olie: een bordje bomvol polyfenolen.

Ingrediënten voor vier personen

Voor het paprikahuwelijk:
• 4 paprika’s
• 8 zure ansjovisjes & 8 zoute ansjovisjes

Voor de glutenvrije flensjes:
• 2 eieren
• 3 eetlepels rijstbloem
• 150 milliliter melk
• twee handen rucola
• 50 gram verse geitenkaas
• 50 gram walnoten
• 2 eetlepels yoghurt
• extra vergine olijfolie

Bereiding

Het matrimonio bestaat hier uit een zilt en een zuur ansjovisje. Verhit de oven op 200 C en blaker er de paprika’s in. Laat ze afkoelen in een pan met het deksel erop. Ontdoe ze van het vel en rol een zuur en een zout visje in een stukje paprika.

Voor de flensjes mengt u de eieren, bloem en melk. Bak de walnoten even op in een beetje olie en maak ze daarna in een vijzel klein. Meng ze door de geitenkaas, voeg de yoghurt toe (of meer kaas, wat u wilt). En bak de flensjes in een klein pannetje. Vul ze met de kaasspread en de – fijngesneden – rucola. Tot slot flink wat olijfolie over het geheel!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden