null Beeld
Beeld

ReceptJohanna Seelen

Hond in de pot doet de ogen van alle familieleden glanzen

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Johanna Seelen uit Lisse.

Hoe dit gerecht aan zijn naam komt, is mij een raadsel, maar alleen al de afkorting HIDP is voldoende om glanzende ogen te krijgen bij alle familieleden. En dat terwijl het een zeer eenvoudig gerecht is. Oorspronkelijk komt het bij mijn moeder vandaan (geboren in 1906), dus het is al aardig oud. Ook ik maak het op mijn 85ste nog graag en met een zekere regelmaat, ook nu ik alleen ben.

Bij ons in de familie hebben we allemaal de gewoonte om zelfbedachte en/of weer van vrienden gekregen favoriete lievelingsrecepten te verzamelen in schriftjes of boekjes. De recepten worden dan vaak met tekeningetjes verluchtigd tot heel leuke, originele kookboekjes. Overigens heeft nog niemand ook een hond in een pot bij dit gerecht getekend! Ook alle zelfstandig wonende kleinkinderen hebben inmiddels zo’n boekwerkje en natuurlijk pronkt ook HIDP daarin.

Ook dit recept heeft zijn weg gevonden naar diverse vrienden, en zelfs naar onze huisarts van wie we wisten dat hij een enthousiaste kok is. Bij zijn afscheid als huisarts heeft ook hij ons recept gekregen voor zijn favorietenkookboekje.

Het leuke van dit gerecht is dat er geen vast recept van bestaat. De ingrediënten zijn bekend, maar daar is alles mee gezegd. Mijn moeder voegde ook uien toe, maar omdat ik dat niet lekker vind, doe ik dat dus niet. Mijn dochter vond de kaas niet lekker (nu wel) en dus werd er een hoekje vrijgehouden zonder kaas met in de toplaag de letter van haar voornaam gekerfd.

Je kunt dus met de ingrediënten variëren, zowel in hoeveelheid als bereidings­wijze, alleen de bruine bonen komen altijd uit pot of blik.

Ingrediënten

• runderlap
• bruine bonen
• kaas, geraspt of in blokjes
• aardappelen
• paneermeel
• boter

Bereiding

Sudder de runderlap zoals je hem het liefste hebt. Er zijn zo veel verschillende recepten hiervoor, kies je favoriete manier maar, ­zodanig dat het echt ‘uit-elkaar-valvlees’ wordt, het zogeheten draadjesvlees.

Bruine bonen dus uit pot of blik. In mijn eentje neem ik het kleinst verkrijgbare potje. En kaas die gegarandeerd smelt. Geraspt of in blokjes, net wat je het lekkerst of ­gemakkelijkst vind.

Maak een lekkere, niet te droge aard­appelpuree en zet de oven op 200 graden. Begin dan met stapelen in een ovenvaste schaal. Onderop de bruine bonen, daarop een laag rundvlees en daaroverheen een laagje kaas en ten slotte de puree afgedekt met paneelmeel en blokjes boter.

Alle hoeveelheden zoals je denkt dat je lekker zult vinden. Bonen en vlees neem ik meestal ongeveer in gelijke hoeveelheden. De kaas zodanig dat je die ook zult proeven en de puree, afhankelijk van de trek of om in evenwicht te blijven met het geheel.

De bereidingstijd? Reken voor vier per­sonen, dus een aardige schaal vol, op ongeveer 30 tot 45 minuten. En voor kleinere porties? Voor mijn eenpersoonsmaaltijd is dat gewoon totdat ik het lekker zie bubbelen. Er hoort een lekkere jus bij, bijvoorbeeld die van het rundvlees. Veel succes!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden