null Beeld
Beeld

Koken metBas Robben

Homemade instant chocolademelk-mix met anijsroom

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Het is wat met mannen en dikke boeken. U kent vast Onno Kleyn, wijlen Johannes van Dam en misschien heeft u ook wel van Harold McGee gehoord. Die laatste schreef een lijvig boek (Over eten en koken) waarin de wetenschap achter het koken voor de gewone thuiskok zoals u en ik wordt ontrafeld. Zeer uitgebreid, maar amper leesbaar. Gelukkig is er nog een Amerikaan die geen probleem zag in een boek van krap duizend pagina’s.

Uit The Food Lab van J. Kenji López-Alt heb ik zoveel opgestoken dat ik regelmatig wijsneuzerig uit de hoek kom. Zijn aanpak voor het schrijven is simpel: leren door het te doen. Hij beantwoordt zonder al te veel voorkennis allerhande culinaire kwesties door ze experimenteel te benaderen. Waarom is het beter om een geklutst ei 15 minuten van tevoren te zouten? Waarom krijg je een voller smakende bouillon door een blaadje gelatine toe te voegen? Hoezo is de beste manier om groente te stomen ze onder een paar natte vellen keukenrol te garen in de magnetron? En hij fileert de Italiaanse grondwet door te analyseren waarom het onzin is je pasta in een grote pot water te koken.

Schrijvers die een beetje tegen de gevestigde orde en ideeën aantrappen, ik hou ervan. Uit zijn boek, dat ik u deze lockdown van harte aanraad om van kaft tot kaft door te pluizen, haalde ik dit instant chocolademelkmixrecept. Om aan te nippen terwijl u al lezend een wijsneus wordt.

Ingrediënten

• 230 gram chocoladerepen van 100% cacao (of zo puur mogelijk)
• 100 gram cacao
• 200 gram suiker
• 2 eetlepels maizena
• ¼ theelepel tafelzout
• 200 milliliter slagroom
• 1-2 eetlepels poedersuiker
• ½ theelepel anijspoeder (of kaneel)
• volle melk, 230 milliliter per kop

Bereiding

Vries de chocoladerepen in tot ze compleet bevroren zijn. Dat duurt zo’n tien minuten. Haal ze daarna uit de vriezer en breek ze fluks in grove stukken en doe ze in de foodprocessor of in het hakbakje dat bij de staafmixer hoort. Voeg het cacaopoeder, suiker, maizena en zout toe. Hak dit ongeveer 1 minuut tot er een heel fijn poeder is. Doe het niet te lang, want door de wrijving van het mesje zou de chocolade kunnen gaan smelten. Strooi het poeder vervolgens in een luchtdicht bakje en bewaar het op een donkere, koele plek. Bijvoorbeeld in de koelkast.

Klop voor de anijsroom het bekertje slagroom even op met een mixer. Meng er poedersuiker naar smaak door en een half theelepeltje anijspoeder. Kaneel kan natuurlijk ook, wat u wilt. De slagroom is goed voor zo’n 4-6 porties en is het lekkerst op de dag dat u het klopt.

Als u trek heeft in een mok dampende choco, voegt u 1 of 2 eetlepels van chocolademelk-mix toe aan een beker kokendhete melk (230 ml). Roer met een kleine garde of lepel tot het een glad mengsel is. En als u net als ik van volle choco houdt, giet u de drank nog even in een steelpannetje en brengt u het al roerend aan de kook. Laat het een halve minuut pruttelen, want dat activeert de maizena en daardoor wordt ie heel dik en glad. Giet over in de beker en schep er met gulle hand, de tijden zijn immers al bar genoeg, wat anijsroom bovenop.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden