null Beeld Loek Buter
Beeld Loek Buter

Koken met KarinLinzensalade met ricotta

Hoera, die dekselse lente

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten.

Er zijn natuurlijk talloos veel prachtliederen geschreven over de lente. Van ‘Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam’ tot ‘’t Is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente’, om een paar hoogtepunten te noemen. Maar het allermooiste bitterzoete voorjaarslied is natuurlijk van de ons onlangs ontvallen liedjesschrijver en cabaretier Jeroen van Merwijk. Die ‘Hoera, het is weer lente, alle vogeltjes zijn blij’ moeiteloos liet rijmen op ‘Er zakt een heroïnehoertje naar de bodem van het IJ’. Hij was een meester in de virtuoze beeldspraak vol onverwachte wendingen. Is het hoera, hoera, hoera weer lente? Dan rijdt er zinloos een lege eersteklascoupé door Drenthe.

Niet iedereen kon hem waarderen, maar veel van zijn teksten zijn bij ons thuis al jaren gevleugelde uitdrukkingen. Kenners weten wat ik bedoel als ik refereer aan ‘rondvaartboot’ en ‘een ding met iets daaraan’ of ‘bedaaaaankt voor die bloemen’. Frappant genoeg werd hij pas beroemd nadat hij ruim een jaar geleden bekendmaakte dat hij getroffen was door een ongeneeslijke ziekte. Hij schikte zich niet alleen blijmoedig in zijn lot, hij leek zelfs op te bloeien nu hem eindelijk, geheel terecht, universele erkenning ten deel viel. Ineens bleek het land toch heus een hoop Van Merwijk-fans te bevatten. Dat na een leven vol halflege zalen zijn dood ineens alle journaals haalde, zou hem deugd hebben gedaan. Zelf was ik veels te bleu om hem ooit te benaderen na afloop van een voorstelling, en nu is het te laat. Een dubbel gevoel dus.

Over dubbel gesproken, dit weekend begint officieel het voorjaar, maar zo voelt het nog helemaal niet. De blote-benen-dagen lijken nog ver weg, net als picknicken in de duinen of vers spul uit de moestuin. Daarom een overgangsrecept. Nog met één been in de winter, maar met het andere been in het voorjaar. En ach, voordat je het weet kunnen we weer naar het strand. ‘Wat zijn de vrouwen groot, wat zijn de vrouwen groot. Laatst lag ik op het strand, ik denk: daar ligt een rondvaartboot.’

null Beeld Karin Luiten
Beeld Karin Luiten

Linzensalade met gebakken ricotta

Nodig voor 4 personen:

• 400 g gare linzen (uit blik, pot, stazak of zelf gekookt)
• 1 bakje ricotta (250 g)
• 2 pastinaken
• 1 courgette
• 1 bosje radijs
• 250 g kerstomaatjes
• 1 sjalotje
• paar takjes verse munt
• 1 volle theel gerookt paprikapoeder (pimentón)
• ½ eetl gedroogde oregano
• ferme scheut olijfolie
• 2 eetl frambozenazijn (of wittewijnazijn)
• zout & peper uit de molen

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 °C. Snipper alvast een sjalotje fijn en parkeer in de azijn. Snij de pastinaak en courgette in dobbelsteentjes, de radijzen doormidden. Doe op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met pimentón, oregano, zout en peper. Giet er een scheut olijfolie bij en hussel de boel goed door elkaar. Schuif een rondje vrij in het midden en deponeer daar ondersteboven de ricotta (ja, direct uit het plastic bakje, beetje voorzichtig knijpen). Strooi ook daarover wat kruiden en een fliebeltje olijfolie. Schuif 30 minuten in de oven. Voeg halverwege de doormidden gesneden tomaatjes toe. Verwarm zachtjes in een pan de linzen en verdeel over 4 borden. Schep de ovengroente erop. Besprenkel met de azijn-met-sjalot en nog een scheutje olijfolie. Snij de ricotta in vieren (of breek in stukjes) en leg erop. Garneer met reepjes munt.

Tip: Linzen koken kan natuurlijk ook heel goed zelf. Sterker nog, dan adviseer ik Puy-linzen, de Rolls Royce onder de peulvruchten.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden