null Beeld

Koken met KarinCamiflette met witlof

Hoe noemen we deze wintersportklassieker: endiflette, witloffiflette of toch camiflette met witlof?

Klassieke recepten zijn niet voor niets klassiek. Maar stilstand is achteruitgang, dus koken is van oudsher een mix tussen het respecteren van tradities en brutaal experimenteren. Niet altijd met even succesvol resultaat, haast ik me erbij te zeggen. Te veel fusion is niet goed voor een mens, denk aan sushipizza, frikandellenvlaai of nutellatostihawaï­.

Maar neem nou de tartiflette, een frivool getiteld, maar intussen best heavy ovengerecht uit de Savoie op basis van aardappel (tartifle), uien, spek, room en kaas. U kent ‘m wellicht van de wintersport, die grossiert in dit soort gerechten, zie ook raclette en kaasfondue.

Van de Savooiers mag het enkel en alleen met Reblochon, een romig vet rond kaasje uit de Franse Alpen, maar ik probeerde het met groot succes al eens met een van mijn favoriete Franse kazen, Morbier. U weet wel, die met dat asstreepje in het midden; néé, dat is geen schimmel. Ik gaf mezelf al volop schouderklopjes, tot ik ontdekte dat ze in de Jura, waar de Morbier vandaan komt, al lang de morbiflette hebben uitgevonden.

Ik zag in mijn naburige stadje Neufchâtel-en-Bray bij de traiteur een nieuwe variant, de neufchiflette. Gemaakt met mijn tegenwoordige lievelingskaasje uit Normandië, de Coeur de Neufchâtel. Snoezig hartvormig, daarvoor al bonuspunten, maar vooral zo verslavend lekker vanwege de smeltend zachte en toch licht fris-pittige smaak. Ook zeer geschikt voor in de tartiflette, zo blijkt, dus u ziet, sommige klassiekers zijn zeer aanpassingsgezind.

Sterker nog, laatst kocht ik op de markt mooie stronkjes witlof met de bedoeling om er witlof ham-kaas uit de oven mee te maken, alleen vergat ik ham te kopen. Ik had wel spekjes en aardappels in huis, dus het werd een soort tartiflette-witlof-ham-kaas, alleen dan niet met geraspte kaas maar met camembert. Ik hoop niet dat ik daarmee culinair-historisch gezien ergens tegen schenen trap, want het pakte hartverwarmend heerlijk uit. Ideaal voor donkere ongezellige dagen waarin er niet gewintersport kan worden.

Alleen de naam is nog een dingetje. Endiflette of endivlette (van endive, witlof)? De tongbreker witloffiflette? Of toch maar camiflette met witlof?

null Beeld

Camiflette met witlof

Nodig voor 4 personen:

- 750 g aardappelen (vastkokend)
- 4 stronkjes witlof
- 1 heel camembert-kaasje
- 200 g gerookte spekblokjes (van de slager)
- 200 ml crème fraîche
- 2 grote uien
- 1 handvol verse peterselie
- klontje boter
- zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 180 °C

Tip: Lekker met broccoli erbij of een salade met flink wat mosterd door de vinaigrette.

Pel de uien, snij in halve ringen. Doe samen met de spekjes en een klontje boter in een grote hapjespan of braadpan en fruit zachtjes 10 minuten. Boen intussen de aardappelen schoon (schillen hoeft niet) en snij in plakken van ½ cm. Kook in water met zout beetgaar (maar meer niet!) in hooguit een minuut of 10.

Snij intussen de witlof in plakjes, de (koelkastkoude) kaas met korst en al in stukjes en hak de peterselie fijn. Roer de crème fraîche, peterselie en flink wat gemalen peper door de uienpan tot de room gesmolten is. Schep dan alle witlof plus de helft van de kaas erdoor.

Giet de beetgare aardappelen af en schep ook erdoor. Voorzichtig, het moet geen pruttige stamppot worden. Kieper alles in een flinke, ingevette ovenschaal, of twee. Verdeel de achtergehouden kaas erover.

Zet 25-30 minuten in de oven tot alles bubbelend heet is en de bovenkant mooi gegratineerd.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden