ReceptRoemeense gevulde koolrolletjes

Het zuurkoolhoofd is mooi van lelijkheid

null Beeld Mark van der Zouw
Beeld Mark van der Zouw

Al sinds december word ik in mijn keuken aangestaard door een zure kop – een enorme zuurkoolkop om precies te zijn. Twee kilo schoon aan de haak. Het ding ligt daar in z’n vacuümverpakking mooi van lelijkheid te wezen en wil dat ik eindelijk iets met hem doe.

Eigenlijk was hij bedoeld als cadeau. Toen ik hem deze winter tegen het lijf liep bij bij mijn slager, was ik meteen geamuseerd door z’n lompe verschijning in die weinig verhullende vacuüm getrokken plastic jas. Sauerkrautkopf/Kiseli kupus stond er met grote, groene letters op. Ernaast stond een tekening van een grote kool met een duf konijntje.

Ik kocht ’m, want het leek me leuk het rare ding prachtig in te pakken en dan met mijn moeders naam erop onder de kerstboom te leggen. Ik deed het niet. Zo ’n lompe zuurkool zou weleens verkeerd uitgelegd kunnen worden. Vrede op aarde.

Nu wil ik er wel iets mee. Voorzichtig snijd ik zijn jasje open, scheur een stuk blad af en proef: oeh, dát is zout! Wat moet ik hier in vredesnaam mee? Een rondje googelen brengt uitkomst. Op de Balkan vullen ze de blaadjes van deze zoute kolen met rijst en gehakt.

Ik vind een leuk Roemeens koolrolletjesrecept (sarmale) en pas het naar eigen inzicht aan. Behoorlijk zelfs, want ik ben net met een ‘lifestyleplan’ begonnen dat de combinatie van eiwitten met zetmeel uitsluit. Ik maak dus van rijst bloemkoolrijst. Om het nog lifestyleverantwoorder te maken, worden de benodigde plakjes spek bij mij plakjes gerookte kip; de zure room wordt magere kwark.

Die avond zit ik met mijn lief zowel Balkan- als lifestyle-verantwoord te smullen. De kool was het sop meer dan waard.

Roemeense gevulde koolrolletjes

Ingrediënten (voor 14 stuks)

• 1 vacuüm verpakte zuurkool (bij Turkse of Balkanwinkels)

• 5 takjes dille

• 5 takjes tijm

• 2 laurierblaadjes

• 250 gerookte kip in plakjes, of plakjes spek

• ½ l kippenbouillon

Vulling: 

• 3 uien, in blokjes

• 1 teen knoflook, fijngehakt

• 1 rood pepertje, fijngehakt

• 2 el zoet paprikapoeder

• 300 g bloemkoolrijst (AH of Ekoplaza)

• 500 g half-om-half gehakt

• 3 takjes peterselie, fijngehakt

• 2 tl zout

• 2 eieren, losgeklopt

Om te garneren:

• 250 g magere kwark/zure room/volle Turkse yoghurt

• royaal gehakte dille

Bereiding

Bak de ui, knoflook en peper in wat boter

20 minuten heel zacht. Doe in een kom en meng met het paprikapoeder. Schep de bloemkool erdoor, zodat het geheel afkoelt. Dan kunnen gehakt, peterselie, eieren en zout erbij. Meng goed.

Haal 14 bladeren van de zuurkoolkrop en snijd het dikste stuk van de nerf eruit. Leg op elk blad een handje vulling en rol tot stevig pakketje.

Bedek de bodem van een soeppan met wat overgebleven koolbladeren. Leg daarop de dille, tijm, laurier en plakjes kip/spek. Zet de rolletjes rechtop tegen de rand van de pan en zet de overgebleven kool middenin. Overgiet met kippenbouillon en vul aan met heet water tot alles onderstaat. Leg er een zwaar bord op, zodat ze niet bovenkomen. Breng aan de kook en laat 1,5 uur heel zacht garen. Vis de rolletjes uit het sop en maak af met kwark en dille.

Alle kool opmaken? Verdubbel dan de vulling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden