Koken

Het smullende proefkonijn

Beeld Mark van der Zouw

Liesbeth Maliepaard is een freelancereclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Ik lijk goed op gewicht te blijven. Dat is omdat de foto in de krant al een paar jaar oud is. In werkelijkheid ben ik niet zo’n stabiel type. Ik lijk heus nog op mijn portret – lezers blijken me te herkennen in het echt  – maar er is inmiddels wel sprake van een paar kilo extra Liesbeth. Dat is natuurlijk te danken aan mijn grote liefde voor eten maar ook aan mijn zittende beroep, vrees ik.

Twee keer per week boksen en af en toe een yogaklasje zijn blijkbaar niet genoeg tegenwicht daarvoor. De weegschaal verraadt ook mijn én-én-énprincipe: én stevig dineren én een wijntje erbij én een kaasje én een dessertje én een chocolaatje bij de koffie.

Nou word ik er ook niet jonger op. Als ik in oktober jarig ben, open ik de party in mijn fantasie in een hoogglanzend spandex bodysuit en beginnen we het feest met een gezamenlijke aerobicsles - gewoon omdat ik er zo vrolijk van word.

Ik heb mijn trainer gevraagd me te helpen. Hoeveel ik ook weet van goed, gezond en lekker eten: ik heb een expert nodig die me bij de les houdt, die me stimuleert meer te trainen en weet wat werkt voor mijn lijf.

Hij heeft me een voedingsplan gegeven waaraan nauwelijks een koolhydraat te pas komt. Zes keer per dag eten: kleine maaltijden met veel groente en veel eiwitten. Er gaat ook nog krachttraining bij komen, en voedingssupplementen. Ik vind daar natuurlijk van alles van, maar ik heb besloten gewoon eens een proefkonijn te zijn, met veel extra stokken achter de deur.

Als dank alvast een goddelijk koolhydraatvrij gerecht.

Het recept (voor 4 personen)

200 g grote garnalen zonder schil
1 tl geroosterd sesamzaad
2 tl sesamolie
4 tenen knoflook, fijngehakt
10 eieren
4 el sojasaus
2 el neutrale olie
2 rode pepers, zaad verwijderd, in dunne ringen
6 lente-uien, in de lengte doorgesneden
zeezout & zwarte peper uit de molen

4 el sojasaus
2 tl rijstwijnazijn
1 tl sesamolie
1 flinke teen knoflook, gehakt
1 tl geroosterd sesamzaad

Bereiding

Doe de garnalen in een kom en meng die met sesamzaad, sesamolie en knoflook. Breng op smaak met peper en zout en laat intrekken. Roer in een kommetje alle sausingrediënten door elkaar. Breek eieren in een kom en klop los met sojasaus.

Verhit olie in een grote koekenpan met een goede antiaanbaklaag. Draai het vuur laag en verdeel de garnalen en peperringen er mooi over. Leg de lente-uien erop. Het is mooi als ze allemaal in dezelfde richting liggen en niet kriskras door elkaar. Overgiet met het eiermengsel. Bak zacht tot de randen gestold zijn en haal die los met een houten spatel. Zet de pan nog ongeveer tien minuten in de oven op 180°C of tot de bovenkant ook gestold is. Keer de omelet op een groot bord en snijd in vier stukken. Serveer met de saus.

Ik maakte dit op zondagavond en at het vier keer als (goddelijk) ontbijt.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden