KokenGarnalen in Chilisaus

Het komt allemaal wel weer goed, met garnalen in chilisaus

Beeld Jakob Van Vliet

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles daartussenin.

Het is alweer anderhalve maand geleden dat ik uit Japan ben vertrokken. In de ochtend skype ik nu met mijn vrouw. Mijn vrouw staat op dat tijdstip altijd in de keuken het avondeten klaar te maken. Ze is bezorgd en voelt zich onzeker over de nabije toekomst. Eigenlijk gaat het vrij goed in Japan, het aantal besmettingen ligt laag, dat is het niet. Maar ze voelt aan me dat ik niet geheel gerust ben over de situatie waarin ik zit. Ook al val ik haar niet lastig met zakelijke beslommeringen, ze ziet het gewoon aan hoe ik erbij zit.

Met die onrust moeten we voorlopig maar leven. Het komt allemaal wel weer goed, zeg ik dan. Vrienden van mij zijn ook onrustig. Vooral de kunstenaars en ontwerpers. Op de een of andere manier richten ze zich tot mij om te brainstormen over manieren om goed geld te verdienen. Ze willen gaan ondernemen – is het misschien een idee om een patisserie te beginnen, of een ijssalon? Of moeten we gaan handelen in cryptomunten? Wat is een goede hack om onze toekomst veilig te stellen? Ik word er helemaal enthousiast van. Ik zie al die mogelijkheden voor me en hoe je ze kan realiseren. Ik zou wel mee willen doen.

Als creatieveling heb je eigenlijk niets geleerd over geld verdienen. Dat is ergens ook goed, omdat het in de weg kan staan. Je zou misleid kunnen worden om alleen maar werk te maken dat anderen willen zien. Maar ergens is geld verdienen ook heel opwindend. Het is zoiets als vreemdgaan, een taboe, ondeugend en avontuurlijk, het prikkelt. Het gaat niet zozeer om het geld, maar om de wereld die we eromheen fantaseren.

De crisis dwingt ons om plannen te smeden. Maar natuurlijk komt het nu niet uit om te gaan ondernemen. We zullen kansloos stranden. Maar deze dappere ideeën trekken ons erdoorheen. De verbeelding verlegt onze kaders en onze energie komt los. We stralen weer. Ook al is het alleen maar dat mijn vrouw geen onrust voelt wanneer ze me op het scherm ziet zitten. Dat ze trots de garnalen laat zien die ze net heeft gebakken en mijn woorden gelooft dat het wel goed gaat komen.

Ebi chili (garnalen in chilisaus)

• 10 grote garnalen, of 20 kleine

• 2 el zetmeel

• 1½ el sake

• 1 teen knoflook, fijn geraspt

• 1 blokje gember, evenveel als de knoflook, fijn geraspt

• 1 el tobanjan/doubanjiang (bonen-chilipasta)

• 3 el tomatenketchup

• 100 ml kippenbouillon

• 1 tl sesamolie

• ½ el suiker

• 1 el sojasaus

• ½ tl zetmeel gemengd in 3 el water

• 2 stronken lente-ui, het witte en lichtgroene, fijngesneden

• 1 tl azijn

Bereiding

Pel de garnalen, maar laat het laatste segment en de staart eraan zitten. Snijd de rug in en verwijder het darmkanaal. Doe er een lepel zetmeel bij en wat water, meng het goed, was alles er weer af en dep droog. Zo verwijder je de vissige lucht. Meng de garnalen vervolgens weer met een lepel zetmeel, een halve eetlepel sake, snufje zout en peper. Bak kort, niet te heet, in wat bakolie. Anders worden ze taai. Zet ze apart.

Doe in een koekepan een scheut bakolie, de gember, knoflook, tobanjan en tomatenketchup. Zet het vuur hoog terwijl je roert. Nu komen de geuren vrij, laat het niet aanbranden, voeg de kippenbouillon toe en de suiker, sojasaus, 1 eetlepel sake en de sesamolie. Doe de garnalen erbij. Vervolgens gaan we het binden. Giet de zetmeeloplossing er al roerend bij. De saus wordt dikker. Voeg uiteindelijk de azijn en lente-ui toe. Roer nog even om. Lekker over rijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden