Koken metKarin Luiten
Het is weer rabarbertijd! En dus slaat bij Karin Luiten de rabarberlust weer toe
Hij blijft leuk, Rabarberbarbara (op z’n Duits Rhabarberbarbara) die een naar haarzelf genoemde Rhabarberbarbarabar begon om haar veelgeprezen rabarbertaart te verkopen, vooral aan een trio bebaarde barbaren, de Rhabarberbarbarabarbarbaren, die vervolgens met die baarden naar de bier- én rabarberblievende barbier gingen. Enfin, und so weiter und so fort. Een heerlijke Duitse tongbreker (zie YouTube) waar onze krullenkrabbende trapkat bleekjes bij afsteekt.
Want het is weer rabarbertijd, hoezee! Ik heb twee soorten rabarber geplant in mijn Franse moestuin, maar vanwege de aanhoudende kou wel wat aan de late kant, dus daar valt voorlopig niet van te oogsten. Gelukkig is er altijd nog mijn Amsterdamse groenteboer. Al vanaf februari ligt bij hem de allereerste, geforceerde, oogst knalroze te lonken in bakken op de stoep.
Gek genoeg heb ik tot nu toe weerstand weten te bieden, puur vanwege andere culinaire prioriteiten maar zo langzamerhand begint de rabarberlust behoorlijk toe te slaan, dus nu kocht ik een mooie bos stengels. Alleen, wat o wat zou ik er eens mee maken? Taart, zoals Rabarberbarbara, of toch cake, crumble, pudding of moes? Jaja, ik weet het, rabarber is officieel een groente, maar toch schieten de zoete ideeën steevast als eerste naar boven.
Voorraadkast vol potjes
De keuze viel op jam. Altijd lekker, en bovendien uit noodzaak, want mijn verzameling huisgemaakte bramen-, pruimen- en appeljam raakt zo langzamerhand uitgeput. Voor iemand die graag ontbijt met een boterham, beschuitje of croissant met jam is een lege voorraadkast zonder rijen nijvere potjes een schrikbeeld. Rabarberjam dus. Maar alleen rabarber is een beetje saai.
Rabarber en aardbeien vormen natuurlijk een klassieke combinatie, maar ik koos voor frambozen, mijn allerfavorietste rode zomerfruit. Samen een lekker rins-fris duo. Alleen, in tegenstelling tot rabarber en aardbeien is het frambozenseizoen nog lang niet aangebroken.
De verse frambozen die je nu in de winkel ziet, komen van ver en smaken teleurstellend niksig. Dan kun je beter een zak diepvriesframbozen kopen. Ruim de helft goedkoper en nog lekkerder ook. Ontdooid zien die er weliswaar niet meer fotogeniek uit, maar rode prut is in jam juist de bedoeling. Komt dat even mooi uit.
Rabarberframbozenjam
Nodig voor ± 4-5 potjes:
• 500 g rabarber
• 500 g diepvriesframbozen
• 750 g geleisuiker
• 1 theel fijngestampte kardemom
• 1 sinaasappel (alleen rasp)
• 1 citroen
Snij de rabarber in dunne plakjes. Vooral niet schillen, dan verdwijnt de mooie kleur. Doe samen met de bevroren frambozen in een grote pan. Voeg geleisuiker, kardemom, rasp van de sinaasappel en de citroen plus het citroensap toe. Zet een paar uur weg en schep af en toe om tot de frambozen ontdooid zijn en de suiker is veranderd in een natte saus. Leg alvast een schoteltje in de vriezer, zorg voor brandschone potjes.
Zet de pan op het vuur, breng de boel al roerend aan de kook en laat 4-5 minuten lekker borrelen. Giet een drup op het ijskoude schoteltje: stolt het tot jam, dan is het goed, blijft het dun en vloeibaar, dan nog iets langer doorkoken. Maar liever iets te dunne dan te dikke jam is mijn devies. Giet in de potjes (tip: een schenkkan scheelt geklieder). Vul tot de rand, deksel erop, even 5 minuten ondersteboven en dan af laten koelen. Etiketten erop en klaar is Kees.
TIP
Gebruik brandschone potjes: dampend en wel uit de afwasmachine. Hoe kleiner, hoe meer u kunt uitdelen.
Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.