null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Heriheri

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Vrijdag is het 1 juli en dan vieren we Ketikoti – emancipatiedag! Ketikoti – verbroken ketenen – verwijst naar de ketenen waarmee de slaafgemaakten gebonden waren. De aandacht voor Ketikoti neemt toe: in diverse steden vinden feestelijke programma’s plaats, waaronder Free Heri Heri. Mocht u niet in de gelegenheid zijn een portie op te halen; hier het recept.

Heriheri is een Creools gerecht. Om het fysiek zware werk op de plantage vol te houden, kregen de slaafgemaakten een dieet van aardvruchten als cassave, napi en aardappel, met bananen en een weinig gezouten vis. In de loop der jaren is heriheri uitgebreid met ei en groente en uitgegroeid tot een zeer geliefd gerecht.

Ingrediënten

• 500 gram bakkeljauwfilets
• 1 eetlepel zonnebloemolie
• 1 sjalot, gesnipperd
• 250 gram kousenband, in stukken van 1 cm
• zout en versgemalen peper
• 100 milliliter zonnebloemolie
• 1 ui, fijngesneden
• 2 knoflooktenen, fijngesneden
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 1 tomaat, ontzaad en in blokjes
• 2 eetlepel geurende kokosolie
• 2 takken selderie, fijngesneden
• 1 madame-jeanette, gaaf
• 1 cassave, geschild en in blokjes van 3 cm
• 2 paarse zoete aardappelen
• 1 (witte) zoete aardappel, gehalveerd
• 1 groene bakbanaan, gepeld en in drieën
• 1 gele bakbanaan, gepeld en in drieën
• 4 eieren, hardgekookt

Bereiding

Spoel het zout van de filets en week ze 15 minuten in ruim koud water. Neem nieuw water en kook de filets 20 minuten. Proef de bakkeljauw. Is hij nog te zout naar uw smaak? Kook dan weer water en zet de bakkeljauw nog een keer op. Pluis de vis met twee vorken in kleine stukken.

Verhit wat olie, bak de sjalot bruin, voeg de kousenband toe en roerbak op hoog vuur. Geef een royale draai met de pepermolen en voeg zout naar smaak toe. Blus af met 200 ml water en stoof in 15 minuten beetgaar.

Verhit olie in een ruime hapjespan en bak de bakkeljauw op middelmatig vuur bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak glazig. Doe tomatenpuree, tomaat, kokosolie en een royale draai van de pepermolen erbij en bak ongeveer 12 minuten. Voeg de selderie en madame-jeanette peper toe en bak 5 minuten. Verwijder de madame-jeanette met een lepel en serveer deze apart.

Breng water met zout aan de kook en kook de cassave in ongeveer 20 minuten gaar. Gaar is als een vork er gemakkelijk doorheen gaat. Breng 2 liter water met 1 theelepel zout aan de kook. Voeg zoete aardappelen en alle bakbananen toe. Na ongeveer 10 minuten is de gele banaan als eerste gaar; verwijder die uit de pan. Na ongeveer 15-20 minuten zijn de groene banaan en zoete aardappelen gaar. Houd de bananen warm en laat de aardappelen afkoelen zodat u ze kunt schillen.

Snijd van elke aardvrucht en de bananen een stuk van circa 1 cm. Verdeel aardvruchten, bananen, kousenband en bakkeljauw over de borden en leg er een ei bij. Giet het bakvocht van de bakkeljauw erover. Heriheri eet je met je handen.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden