null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Herfstige bietenstamp

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

In het weekend proberen we een gezonde wandeling te maken in het bos, langs het strand of in de stad. Er valt altijd wel iets te ontdekken.

Ondanks dat we meestal een vooropgezet plan hebben, loopt onze wandeling eigenlijk altijd anders en eindigen we elders: het plan was om te eindigen bij Dr. Fong voor een massage en in plaats daarvan bleven we hangen in een gezellige kroeg met verrassende biertjes op de tap.

Na zo’n wandeling die best lang kan duren – biertje op de tap – hebben we bij thuiskomst geen zin om uitgebreid in de keuken te staan. Een van onze favoriete gerechten is dan bietenstamp. Het is eenvoudig, voedzaam en snel klaar comfort food.

Deze week geen tropisch gerecht, maar een van mijn lievelingsgerechten die Marieke zo lekker klaarmaakt. De Surinaamse touch zit in het bijgerecht: wat zuur erbij. Dat kunnen zilveruitjes, augurkjes of piccalilly zijn. Of mijn komkommer-ui op zuur recept van 20 oktober in deze krant.

Ingrediënten voor vier personen

•500 gram gekookte bieten
•500 gram kruimige aardappelen
•250 gram champignons gesneden in plakken
•300 gram rundergehakt
•1 uitje, gesnipperd
•50 gram roomboter
•half bosje dille
•ketjap of zout naar smaak
•royale draai van de pepermolen

Bereiding

Schil de aardappelen, snij ze doormidden en kook ze met een snuf zout kruimig. Smelt de helft van de boter en bak de uitjes glazig. Voeg de champignons toe en bak ze bruin. Haal ze uit de pan en zet weg tot gebruik.

Smelt de andere helft van de boter en bak het gehakt rul. Schil de bieten (doe handschoenen aan) en rasp ze grof.

Stamp de aardappelen en roer ui, champignons, bieten en gehakt erdoor heen. Breng op smaak met ketjap of zout en peper.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Kijk hier voor eerdere recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden