null Beeld
Beeld

ReceptNatasja Kilerciyan

Hemelse couscous met kikkererwten en gekarameliseerde uien

Foodspecialist Natasja Kilerciyan runt haar eigen cateringbedrijf. Ze kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en tegelijkertijd verbindt.

Natasja Kilerciyan

Wat een eer dat ik mijn zwak en liefde voor lekker eten met anderen mag delen, door wekelijks recepten voor een van mijn favoriete kranten te schrijven. Op het moment dat je een recept ziet staan dat de trek en nieuwsgierigheid opwekt, is dat in mijn beleving een teken van verbinding. Een verbinding met de schrijver van het recept en de beleving ervan in je gedachten.

In het dagelijks leven hou ik mijzelf graag zoveel mogelijk bezig met lekker eten. Ik run mijn eigen cateringbedrijf, Food Kartel, en mijn specialiteit is vooral de mediterrane keuken. Maar ik sluit andere keukens niet uit, simpelweg omdat er ook veel heerlijke gerechten uit andere streken zijn.

Niet alleen omdat koken mijn beroep is, maar ook omdat ik zelf zo veel van eten hou. Dit heeft soms een keerzijde: ik wilde veertig kilo afvallen en dat is gelukt, onder andere door krachttraining. Tegelijkertijd ben ik steeds lekker blijven eten.

Voor ingrediënten en receptideeën kijk ik vaak eerst in mijn koelkast naar wat er nog ligt. Verder zoek ik bij de lokale groenteboer voordelige koopjes en kijk naar welke van de aangeboden groentevitamines geen vermoeiende en lange reis hebben afgelegd.

Elke dag bedenk ik, meestal al vroeg in de ochtend, met een grote glimlach op mijn gezicht wat ik ga eten. Ik neem er graag de tijd voor om te bedenken hoe een recept nog kruidiger en smaakvoller kan worden, en meer karakter kan krijgen.

Mijn supersnelle, maar hemelse volkoren couscous is hier een voorbeeld van, een klein kunstwerk in z’n eenvoud. Door aan de simpele basis één voor één alle ingrediënten toe te voegen, krijg je een soort explosie voor de smaakpapillen. Daarnaast is deze hemelse couscous ook voedzaam.

Ingrediënten voor 4 personen

• 300 gram volkoren couscous
• 1 blik kikkererwten van 300 gram
• 1 ui (gesneden in ringen)
• 250 gram cherrytomaten
• 1 blokje groentebouillon
• 1,5 eetlepel ras el hanout
• 1 eetlepel honing
• 20 gram fijngesneden verse peterselie
• 20 gram gesneden verse munt
• 50 gram feta kaas
• snufje zout en peper

Bereiding

Begin met het bereiden van de couscous. Doe de couscous in een kom, samen met een verkruimeld half bouillonblokje. Voeg kokend water toe, totdat het water er ongeveer 1 cm boven uitkomt. Leg een stuk aluminiumfolie over de kom en laat de couscous ongeveer 5-10 minuten staan. Als het goed is, is na een minuut of zeven het vocht opgenomen. Roer dan de couscous even door met een vork.

Snijd de ui in ronde ringen en snijd de cherrytomaten doormidden. Giet een scheutje olie in een pan en bak de uien met de ras el hanout en een snufje peper en zout gedurende ongeveer 4 minuten aan. Voeg vervolgens de honing toe en draai het vuur laag. Laat 5 minuten sudderen tot de uien gekarameliseerd zijn.

Tenslotte kom je aan bij het makkelijkste deel van de couscous. Je voegt en mixt de cherrytomaten, kikkererwten, peterselie en munt door de couscous. En voeg je als laatste de gekarameliseerde uien toe.

Je kunt je couscous serveren met wat gebrokkelde fetakaas, munt en peterselie ter garnering.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden