ReceptOntbijt

Help, mijn vent is aan de Soylent

Beeld Mark van der Zouw

Liesbeth Maliepaard is een freelance-reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

In het jaar 2022 is de aarde overbevolkt, totaal vervuild en natuurlijke bronnen zijn uitgeput. Hittegolven en hongersnoden zijn aan de orde van de dag. De bevolking krijgt daarom Soylent Green: vloeibare voeding gemaakt van plankton. Als een directielid van de producent van Soylent Green omkomt, duikt een detective in de zaak. Hij ontdekt dat aan de productie van Soylent een luguber geheim ingrediënt te pas komt...

Dit is het scenario van de sciencefictionfilm ‘Soylent Green’ uit 1973. Ik zat toen nog lang niet in de bioscoop; toch ken ik Soylent al een tijd. Soylent bestaat namelijk echt. Het is een voedselvervanger – lees: poeder aangelengd met water – die precies voldoet aan de dagelijkse behoefte van het menselijk lichaam. Sofwareontwikkelaar Rob Rhinehart zette dit door hem wetenschappelijk uitgedokterde en op zichzelf ­geteste recept rond 2014 online zodat iedereen het kon maken. Zijn ideaal: nooit meer geld, tijd of moeite verspillen aan eten. En bovendien geen eten meer verspillen.

Vanaf het moment dat ik erover las, intrigeert het idee me. Niet omdat het me lekker lijkt, maar omdat leven op Soylent zó radicaal anders is, dat ik het me nauwelijks voor kan stellen. Wat als ik niet meer uren in kookboeken doorbreng, geen dagen meer in de keuken spendeer en niet een groot deel van m’n salaris aan boodschappen besteed? Ik zou zó veel tijd overhouden dat ik er ­zomaar een extra leven voor terug krijg. Leuk om over te fantaseren. Niet per se om te doen.

Daar dacht mijn lief heel anders over. Hij sloeg meteen aan op het idee toen ik hem erover vertelde, leefde drie weken op zakjes en is razend enthousiast. Gelukkig eet hij nog wel echt eten met mij. Het geheime ­ingrediënt: liefde.

Recept voor Soylent-ontbijt
Ingrediënten:

• 32 g proteïnepoeder met vanillesmaak
• 2 el biologisch chiazaadpoeder
• 1 el biologisch macapoeder
• 2 el biologisch bananenpoeder
• 1 el biologische kokosolie
• 1 el extra vergine olijfolie
• ½ l water

Bereiding

Mix alle poeders door elkaar, giet er water bij, roer goed door − kijk uit voor klontjes! − en giet het hele spul naar binnen. En weer door! Je kunt dit ook kant-en-klaar in een zakje bestellen.

Recept voor een echt ontbijt
Ingrediënten:

• 100 g hüttenkäse
• 2 tl zonnebloempitten
• 1 tl ahornsiroop
• ½ tl olijfolie met bergamot of citroen
• 125 g bramen

Bereiding

Net zo snel klaar als een zakje Soylent aanlengen, veel lekkerder en je hebt nog iets te kauwen ook. Ik denk toch dat het menselijk lichaam dat nodig heeft. Schep de hütten­käse in een kom, bestrooi met zonnebloempitten en giet er de ahornsiroop en olie over. Leg de bramen er mooi naast. Ga lekker zitten, mix alles door elkaar, eet en geniet.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden