null Beeld

ReceptBas Robben

Hele tandoori-kip uit de airfryer

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

‘Gecremeerde kroketten zijn ook mensen’, zei ik tegen m’n vriend. De aanleiding: online pestkop Yvonne Coldeweijer had Rachel Hazes met die term uitgescholden. Erg onaardig. Sommige mensen houden nu eenmaal van zo’n goed doorbakken huid, of die nu van de zonnebank of Tenerife komt.

Veel leuker om te lezen vond ik de taalrubriek van Ton den Boon in deze krant. Een scheldwoord ontleend aan iets culinairs heet een culifaulisme. En toen dat een ding bleek begon de wedstrijd liefkozend schelden. We noemen elkaar al kiwi, wanneer we net de zijkantjes van het hoofd getrimd hebben (standje 3). En boterham met jam als de rode gezichtspeeling 10 minuten moet intrekken. Maar echt schelden met snacks zit er nog niet in.

‘Gecremeerde kippen zijn ook kippen’, zei ik een paar dagen later toen ik de lade van de airfryer opentrok. Ik ben recepten aan het testen voor mijn komende kookboeken en dan gaat er ook wel eens wat mis. Een airfryer doet veel beter zijn best dan een gewone oven, dus dan kan het rapper gaan dan verwacht. Maar het werkt wél, een hele kip in zo’n mandje. Als u maar een paar sneden maakt in de vettere delen van de vogel, zodat deze daar bijna net zo snel gaart als het borstvlees.

En als u maar genoeg smaak toevoegt, want veel van het lekkere vet sijpelt weg door het mandje. Daarom bevat dit recept voor Indiase tandoori-kip twee marinades. Het woord tandoor verwijst naar de oven waar spiezen kip in worden gebakken of gecremeerd. Ook dat zijn kippen.

Ingrediënten (voor 2-4 personen)

• 1 hele kip (die in het mandje van je airfryer past), op kamertemperatuur
• limoenen, in partjes

Eerste marinade

• 4 geperste tenen knoflook
• 2 el geraspte verse gember
• limoensap van 1 limoen (30 ml)
• 1 el arachide- of zonnebloemolie
• 1 tl fijn zout

Tweede marinade

• 2 el volvette Griekse yoghurt
• 1 tl gerookte paprikapoeder
• 1 tl kurkuma
• 1 tl Kashmiri chilipoeder (of cayennepeper)
• 1 tl gemberpoeder
• 1 tl komijnpoeder
• 1 tl korianderpoeder

Bereiding

Bereid de kip voor. Leg de kip op een snijplank en maak ondiepe snedes in de vettere delen van de kip, dat zijn de bouten. Ik snijd ook de onderkant van de kip (niet de borstkant) graag in, omdat die toch iets minder hitte krijg dan de bovenkant. Check ook of er nog iets in de kip zit, sommige slagers laten wat orgaantjes zitten, en haal dat eruit (en gooi weg).

Maak de twee marinades. Meng voor de eerste marinade de knoflook, verse gember, limoensap, arachideolie en het zout in een kleine kom door elkaar en smeer de kip daar direct van buiten mee in. Zet de kip een kwartier opzij (niet in de koelkast).

Meng de ingrediënten voor de tweede marinade door elkaar. Kwast dit over de kip heen en zorg dat het ook goed in de aangebrachte sneden komt te zitten. Laat de kip nog eens 15 minuten marineren.

Leg de kip met de borstkant naar boven in het mandje van de airfryer (zonder bakpapier). Bak de kip eerst 45 minuten op 160 graden. Als de kip nog niet bruin is, verhoog dan de temperatuur naar 180 graden en bak hem 5-10 minuten langer. Voor mensen zonder airfryer: 55 minuten op 180 graden in de heteluchtoven kan ook.

Laat de kip 10 minuten rusten voordat u hem aansnijdt. Serveer met limoenpartjes.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden